Hlavní obsah

Přidejte se k nám a Putin vám dá jaderné zbraně, vyzývá státy Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko poskytne jaderné zbraně všem zemím, které se připojí ke svazu Ruska a Běloruska. Řekl to prezident druhé jmenované země Alexandr Lukašenko.

Foto: Ilya Pitalev, ČTK/AP

Alexandr Lukašenko na čtvrtečním euroasijském fóru v Moskvě

Článek

„Pokud má někdo obavy, a nemyslím si, že (prezident Kazachstánu Kasym-Žomart) Tokajev se kvůli tomu nějak trápí, ale pokud se něco stane, nikomu nebude vadit, aby Kazachstán a další země měly tak těsné vztahy, jako my máme s Ruskou federací,“ řekl Lukašenko v televizním pořadu Moskva, Kreml.

„Je to jednoduché. Země by se měly připojit k unii Ruska a Běloruska. To je vše. Jaderné zbraně budou pro všechny,“ řekl Lukašenko podle serveru Ukrajinska pravda. Dodal, že nejde o žádný oficiální návrh, ale o jeho názor.

Rozhovor, kde to Lukašenko říká, byl sice zveřejněn v neděli, ale Lukašenko měl slova pronést ve čtvrtek na euroasijském fóru v Moskvě. Tam oznámil, že ruské nestrategické jaderné zbraně se přesunou do Běloruska.

Kazachstánský prezident Tokajev podle médií na adresu ruských a běloruských spojenců poznamenal, že dvě země se dělí o jedny jaderné zbraně. Uvedl také, že ve světové politice se objevil unikát, že dvě země tvoří jeden stát, tedy svazové soustátí, a že ostatní členové EAHU si potřebují ujasnit, jak s tímto fenoménem spolupracovat.

Ohledně Lukašenka se v sobotu objevila informace, že po schůzce s Putinem byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. Tvrdí to běloruský opozičník Valerij Cepkalo.

Lukašenko byl po schůzce s Putinem hospitalizován, je v kritickém stavu, tvrdí běloruský opozičník

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám