Hlavní obsah

Rusko se chlubí úspěchy moderních vrtulníků, přitom z nich nazdařbůh pálí neřízené střely

Rusko se chlubí, jak úspěšní jsou jeho vrtulníkáři, ničí přesnými údery ukrajinskou obrněnou techniku. Mnoho zveřejněných fotografií a videí ale ukazuje, že často nosí neřízené rakety a vypalují je v salvách, uvedl server Insider.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vrtulník Kamov Ka-52 odpaluje rakety.

Článek

Videa zachycují podvěšené raketnice s neřízenými střelami ráží 80 a 122 mm nejen u zodolněných Mi-8AMTŠ určených pro přepravu výsadkářů a jejich podporu ze vzduchu, ale i u bitevních Milů Mi-24/35, a dokonce u nejmodernějších strojů Kamov Ka-52 Alligator, kde jsou podvěšené vedle protitankových střel Vichr.

Vrtulníky před odpalem neřízených raket mírně klesají, aby nabraly rychlost, pak začnou stoupat, na vrcholu opsané paraboly je odpálí, což jim dá větší kinetickou energii a zvýší jejich dosah.

Drahé bitevní helikoptéry tak Rusové přeměnili v pouhou platformu pro odpalování neřízených střel, v jakousi létající obdobu raketometů grad ostřelujících města. Dokážou sice způsobit značné škody, ale jsou necílené. To odporuje ruské propagandě, která tvrdí, že údery ruské armády jsou precizní a zamířené na vojenskou infrastrukturu a vyhýbají se civilním cílům.

Použitá taktika současně ukazuje, že se piloti snaží útočit z větší vzdálenosti, aby zmenšili riziko, že budou sestřeleni.

Ruská média jako Komsomolskaja pravda přetiskují zprávy ministerstva obrany o tom, jak bitevní vrtulníky ničí v noci obrněnou techniku. Dokonce zveřejnilo rozhovor s pilotem Kamovu Ka52 Alexandrem, který už absolvoval 28 letů. O ničení tanků nemluví. Ale i z jeho vyjádření vyplývá, jakou mají operace skutečnou podobu - útočí se na vesnice. „Létáme pravidelně. V obcích zůstalo mnoho diverzních skupin, je třeba pomáhat,“ odhaluje bezděčně pilot.

Foto: Profimedia.cz

Ruské vrtulníky Kamov Ka-52 s podvěšenými neřízenými raketami

„Plníme úkoly provádět vzdušné údery na objekty vojenské infrastruktury ukrajinských nacionalistů, doprovázíme transportní útočné vrtulníky Mi-8, doprovázíme vojenské kolony s humanitárním nákladem. Lety se konají v extrémně malých výškách, což vyžaduje maximální koncentraci a rychlou reakci pilota,“ dodal Alexandr.

Zmínil také, že systémy na palubě pomáhají posádce uniknout ručním protiletadlovým střelám typu MANPADS. Potvrdil tak, že představují pro ruské vojskové letectvo problém. Na sociálních sítích se objevilo mnoho záběrů sestřelených vrtulníků právě střelami tohoto typu Stinger a Igla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám