Hlavní obsah

Válka začne ve středu? Dejte nám vědět, utahuje si Rusko ze západních médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová ve středu s velkou sžíravostí kritizovala americká a britská média, která informovala o plánech a datech údajného ruského útoku na Ukrajinu. Podle západních médií mělo dojít k invazi ve středu, panuje však klid.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruské ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Prosba k prostředkům masové dezinformace USA a Británie, k Bloombergu, The New York Times, The Sun a dalším – oznamte nám harmonogram našich invazí na příští rok. Ráda bych si naplánovala dovolenou,“ napsala jedovatě Zacharovová na svém účtu na kanálu Telegram. V termínech, kdy mají být údajné útoky podniknuty, musí reagovat a nemůže odjet.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

Agentura TASS připomněla, že se v západních médiích opakovaně objevují informace o možné invazi Ruska na Ukrajinu a zmiňují se i data, kdy k útoku má dojít. Politico uvedlo o víkendu, že Bílý dům informoval o útoku naplánovaném na tuto středu, tedy na dnešek.

Agentura Bloomberg oznámila začátek invaze. Omylem

Evropa

TASS zmiňuje, že tato mediální kampaň poškodila především Ukrajinu. Způsobila jí prudké zhoršení ekonomické situace, protože z ní začal unikat kapitál. Vedla i ke zvýšení cen energií v Evropě.

Rusko opakovaně odmítá. že by plánovalo invazi. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil takovéto informace za prázdné a nepodložené. Podle něj jde o zbytečnou eskalaci napětí.

Stahování s otazníky

Moskva se snaží dokládat svou mírumilovnost tím, že oznamuje stahování svých sil z cvičení u ukrajinských hranic na trvalé základny. Ruské ministerstvo obrany ve středu zveřejnilo záběry stahování tanků z anektovaného Krymu.

„Jednotky Jižního vojenského okruhu završily taktická cvičení na krymských polygonech a vracejí se na své základny,“ uvedlo ministerstvo. Už v úterý avizovalo stahování jednotek Západního vojenského okruhu.

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

Zahraniční

Spojené státy však nemají stejně jako Velká Británie žádné důkazy o stahování. „Pozorování ukazují opak některých nedávných výroků přicházejících z Kremlu,“ řekl stanici BBC britský ministr obrany Ben Wallace.

Biden se obracel na Rusy

Ruská média věnují velkou pozornost poslednímu projevu amerického prezidenta Joea Bidena, ve kterém opět opakoval, že hrozba útoku na Ukrajinu trvá. TASS má jeho projev jako hlavní zprávu a cituje jeho slova: „Obracím se k ruskému lidu – nejste pro nás nepřítel. A já nevěřím, že byste chtěli krvavou ničivou válku proti Ukrajině – země a lidu, se kterým máte tak hluboké vazby.”

Pohledem Thomase Kulidakise: Německo, Rusko a Evropa si přejí mír. A kdo ne?

Komentáře

Biden připomenul i společný boj proti nacismu. „Naši lidé před 77 lety bok po boku bojovali a umírali. Druhá světová válka byla vynucená. Ale jestli Rusko napadne Ukrajinu, bude to válka z rozhodnutí bez důvodu a příčin,” naléhal Biden.

Dodal, že USA nerozmístily své rakety na území Ukrajiny a ani to neplánují.

Reklama

Výběr článků

Načítám