Hlavní obsah

Rusko nemůže prohrát, z Ukrajiny bude Afghánistán, nechal se unést Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do říše snů zařadil ve čtvrtek ve svém projevu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov možnost, že by Rusko bylo poraženo na Ukrajině. Tuto zemi čeká osud Afghánistánu po stažení západních sil, prohlásil ve čtvrtek podle serveru Life.ru na tiskové konferenci v Moskvě. Vzhledem k přetrvávající západní pomoci Ukrajině odmítl jednání s USA o strategické stabilitě, tedy o jaderných zbraních, informovala agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na bilanční tiskové konferenci v Moskvě (18. ledna 2024)

Článek

„Není žádná naděje na to, že Rusko bude nějakým způsobem poraženo. To už se probíralo mnohokrát. Ti, kdo nestudovali dějiny, a takových je na Západě hodně, mohou na téma (ruské porážky) fantazírovat,“ prohlásil podle Life.ru Lavrov.

V době Lavrovova vystoupení úřady uzavřely moskevské letiště Vnukovo. To se v minulosti několikrát stalo v případech, kdy se v okolí ruské metropole vyskytly ukrajinské drony.

Lavrov také tvrdil, že Západ si po ztroskotání „blitzkriegu“ v podobě loňské ukrajinské protiofenzívy, která měla uštědřit Rusku strategickou porážku, uvědomuje, že se situace zásadně změnila.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho mluvčí Marija Zacharovová na bilanční tiskové konferenci v Moskvě (18. ledna 2024)

Stalo se tak podle ministra především v uvažování Západu, který si uvědomil, že udělal chybu. Je mu však zatěžko si ji přiznat, a tak „jakoby“ Ukrajinu dál podporuje. Ukrajinu tak podle Lavrova čeká osud Afghánistánu, Iráku, Libye a dalších zemí, odkud se USA a jejich spojenci po čase stáhli. Konkrétně z Afghánistánu se ale kdysi museli stáhnout i Sověti.

Jednání o jaderných zbraních zatím nebude

Vzhledem k přetrvávající západní pomoci Ukrajině šéf ruské diplomacie odmítl jednání se Spojenými státy o strategické stabilitě, tedy o jaderných zbraních. „V podmínkách hybridní války vedené Washingtonem proti Rusku nejenže nevidíme nějaké důvody nejen pro dodatečná společná opatření ve sféře kontroly nad zbrojením a snížením strategických rizik, ale celkově pro jakákoliv jednání se Spojenými státy o strategické stabilitě,“ zdůraznil Lavrov podle Life.ru.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ruští dobrovolníci, kteří absolvovali výcvik v Čečensku, se na letišti v Grozném řadí k nástupu do letadla, jež je odveze na pozice zvláštních jednotek Achmat operujících na Ukrajině.

Absence dialogu je podle Reuters významná, protože nová dohoda START, která omezuje strategické jaderné hlavice obou stran, má vypršet v únoru 2026. Po jejím uplynutí by obě země neměly žádnou zbývající dohodu o jaderných zbraních v době, kdy mezi nimi panuje nejvyšší napětí od kubánské raketové krize v roce 1962.

Skoncujte s expanzí NATO na východ, žádá ministr

Podle Lavrova jednání s USA v budoucnosti sice Rusko nevylučuje, ale klade si podmínku, že se Západ úplně zřekne „podkopávání ruské bezpečnosti a také ukončí veřejné pohrdání ruskými zájmy“. Záhodno by prý bylo také skoncovat s „expanzí NATO na východ“.

Nejradši byste mu dali pěstí. Kuleba popsal pocity při jednání s Lavrovem

Válka na Ukrajině

Současně Lavrov tvrdil, že Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem neodmítá mírová jednání o Ukrajině. Podle něj ale na uzavření míru nemají žádný zájem USA a Západ obecně nechce mír, který by přihlížel k zájmům Ruska. Jako „fámy“ ministr odmítl zprávy o tom, že Moskva a Kyjev údajně vedou přímé rozhovory.

Zároveň podle Reuters Lavrov obvinil Západ, že tlačí na Ukrajinu, aby k úderům hluboko uvnitř Ruska používala stále silnější zbraně dlouhého doletu. Šéf ruské diplomacie přitom připomněl útok na město Bělgorod, při kterém 30. prosince zahynulo 25 lidí. Podle Reuters ale neposkytl žádný důkaz pro své tvrzení, že Západ povzbuzuje Ukrajinu k takovým útokům.

Pětisetletá nadvláda Západu se chýlí ke konci, chvástá se Lavrov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám