Hlavní obsah

Rusko hlásí sestřelení čtyř raket ATACMS nad Krymem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské složky protivzdušné obrany nad okupovaným Krymem sestřelily čtyři rakety dlouhého doletu ATACMS. Ty začaly v posledních týdnech Ukrajině dodávat USA. Sestřelení šesti dalších z těchto raket hlásili Rusové i v úterý, ačkoliv podle partyzánské skupiny Ateš ve skutečnosti ze strachu z nich ukrývají vojenskou techniku.

Foto: ČTK/AP

Rakety ATACMS připravené k naložení

Článek

Ukrajina se k údajnému pokusu narušit raketami ATACMS vzdušnou obranu nad Krymem dle agentury Reuters zatím nevyjádřila a ruské ministerstvo žádné detaily útoku neposkytlo. Tyto rakety s doletem až 300 km použili Ukrajinci poprvé 17. dubna k útoku na vojenské letiště Džankoj na Krymu.

Anonymní představitel USA následně potvrdil, že je Washington Ukrajině v tajnosti poslal ještě před odsouhlasením balíčku vojenské pomoci v Kongresu. Pentagon byl přitom původně proti jejich dodání kvůli obavám, že by jejich absence v americkém arzenálu mohla ovlivnit bojeschopnost země a že by je Ukrajina mohla použít k útoku na ruské území, čímž by mohla USA přivést do přímé konfrontace s Ruskem.

Ukrajina zahraniční rakety stále používá převážně k útokům na cíle na vlastním mezinárodně uznávaném území, obzvláště pak na okupovaný Krym, který slouží jako zázemí ruské Černomořské flotily.

Rusko i navzdory sankcím nakupuje součástky pro letouny z 22 zemí

Svět

Že by se tento postup mohl v blízké budoucnosti změnit, naznačila páteční návštěva britského ministra zahraničí Davida Camerona v Kyjevě. Ten se totiž nepřímo vyjádřil, že Londýn nemá námitek vůči užití jím dodaných zbraní k útokům na cíle uvnitř Ruska.

Oznámení o sestřelení raket nad Krymem tedy pravděpodobně nemá za cíl zasít v USA nedůvěru vůči tomu, jak Ukrajina nakládá s jejich zbraněmi. Pravděpodobnější je, že má jít o ukázku síly poté, co se na Telegram dostaly zprávy od partyzánské skupiny Ateš, podle níž Rusové v obavách z útoku raketami ATACMS ukrývají v okupovaném Mariupolu svou vojenskou techniku.

Bezkonkurenčně přesné. Americká firma představila nové drony pro Ukrajinu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám