Hlavní obsah

Rusko dá příští rok na obranu a národní bezpečnost 40 procent rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh ruského rozpočtu na příští tři roky svědčí o tom, že se Kreml chystá na dlouhou válku. V roce 2024 Rusko nasměruje na „posílení obrany“ 29,5 procenta všech výdajů. Další biliony má spolknout „národní bezpečnost“: ministerstvo vnitra, Rosgvardija či tajné služby. Celkové výdaje na „silové resorty“ mají dosáhnout téměř 40 procent.

Foto: Pavel Bednyakov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si pozval do Kremlu účastníky ruské invaze na Ukrajinu

Článek

Informuje o tom ruskojazyčný zpravodajský web Meduza s tím, že poprvé v novodobé historii Ruska válečné náklady předčí výdaje v sociální sféře.

Ještě v červnu ruský ministr financí Anton Siluanov tvrdil, že prostředky na nové priority státu je potřeba hledat v rámci stávajícího rozpočtu.

„Je potřeba si uvědomit, kdo to zaplatí. Pokud chceme vyšší výdaje, je třeba říci, kde se ty peníze vezmou. Peníze se nevezmou ze vzduchu. Buď budeme zvyšovat deficit (státního rozpočtu), a tudíž inflaci a úrokové sazby, za což zaplatí obyvatelstvo a byznys. Nebo zvýšíme daně, a za to rovněž zaplatí podle typu daní buď jedni, nebo druzí,“ prohlásil Siluanov.

Podle návrhu rozpočtu na příští rok se vláda rozhodla ve srovnání s letošním rokem zvýšit celkové výdaje o 7,6 bilionu rublů, vyjádřeno v procentech, o 26,2 procenta. Celkem Rusko plánuje hospodařit s 36,6 bilionu rublů.

Chceme nový světový řád, řekl Putin v očekávaném projevu

Evropa

Největší částku spolkne „posílení obrany“ státu, které přijde na 10,8 bilionu rublů, tedy 29,5 procenta z celkových výdajů. Dalších 3,5 bilionu bude stát národní bezpečnost. Celkové náklady tzv. silových resortů budou činit téměř 40 procent rozpočtu, což je asi o 15 procent více než před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Na co přesně budou tyto prostředky použity, ale zřejmé není, struktura obranných výdajů podléhá utajení. Podle expertů citovaných Meduzou značnou část pohltí státní zakázky pro vojenský průmysl.

Země počítá s rostoucími příjmy

Rusko ale počítá i s rostoucími příjmy, mimo jiné z prodeje ropy. Podle vládních předpokladů se mají příjmy do státní kasy zvýšit o 22 procent a dosáhnout celkové výše 35 bilionů rublů. Meduza v této souvislosti hovoří o rozpočtovém optimismu, který vychází z předpokladů velmi příznivého vývoje v mnoha ohledech: například průměrná cena ropy Brent má činit 85 dolarů za barel a kurz se má udržet na 90,1 rublu za dolar.

Země také spoléhá na růst ekonomiky, jejíž výkonnost mají pomoci zvýšit právě výdaje na válku. Rozpočet mají rovněž podpořit tzv. mimořádné příjmy. „Když se někde objeví nějaké peníze navíc, tak si je stát bere,“ popsal Meduze taktiku fungující od počátku války na Ukrajině nejmenovaný ekonom velké investiční společnosti.

Rusko zmírnilo embargo na vývoz nafty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám