Hlavní obsah

Rusko zmírnilo embargo na vývoz nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko zmírnilo embargo na vývoz nafty, oznámila podle agentury Reuters ruská vláda. Embargo stát vyhlásil na konci září kvůli obavám z nedostatku hmot a jejich rostoucím cenám. Zákaz vývozu benzinu nadále platí. Ruský krok vedl k růstu světových cen pohonných hmot.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Rafinerie v Irkutsku

Článek

„Vláda zrušila restrikce na vývoz nafty dodávané do námořních přístavů potrubím, pokud výrobce dodává minimálně polovinu produkce nafty na domácí trh,“ uvedla podle Reuters vláda. Nafta dodávaná potrubím tvoří většinu vývozu.

Země také více než zdvojnásobila clo na vývoz přes prostředníky z 20 000 rublů (4600 Kč) za tunu na 50 000 rublů (asi 11 500 Kč) za tunu.

Rusko zákaz vyhlásilo v září a uvedlo, že zákaz bude platit tak dlouho, jak bude potřeba. Očekávalo se, že to bude do konce sezony sklizně, kdy je poptávka po naftě nejvyšší. Právě v zemědělských oblastech na jihu Ruska byl nedostatek paliv cítit nejvíce.

Rafinerie a další obchodníci, kteří je původně nakoupili pro ruský trh, je raději obratem prodali do zahraničí, protože na nich utržili víc. Využili klesajícího kurzu rublu a zvyšující se ceny ropy.

Export byl povolen pouze do spřátelených zemí, jako je Bělorusko či Kyrgyzstán.

Prezident Vladimir Putin tento týden apeloval na vládu, aby s rostoucími cenami pohonných hmot něco udělala.

Zdražování paliv v Česku se zastavilo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám