Hlavní obsah

Rusko cvičilo simulované údery jadernými raketami Iskander

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V rámci ruských manévrů v Kaliningradské oblasti Rusko simulovalo údery taktickými raketami Iskander na protivníka. Oznámila to tisková služba ruské Baltské flotily, napsal ruský zpravodajský server KLOPS. Cvičení se konalo tento týden, v době, kdy Finsko a Švédsko oznámily, že požádají o vstup do NATO.

Foto: Profimedia.cz

Ruská raketa Iskander se připravuje k odpalu.

Článek

Cvičení se účastnilo přes sto vojáků a dvacet kusů vojenské techniky. Vojáci s raketami „nepozorovaně“ přijeli až do pozic, odkud je měli odpálit na domnělé raketové systémy, letiště, chráněné objekty, uskupení vojenské techniky a velitelská stanoviště nepřítele, uvedl KLOPS. Při manévrech, kdy se cvičily jak jednotlivé údery, tak i vícenásobné údery, se šlo až do poslední fáze před odpalem, plyne z vyjádření Baltské flotily.

„Po provedení elektronických odpalů provedli vojáci manévr ke změně pozičního prostoru, aby unikli případnému odvetnému úderu,“ uvedla Baltská flotila. To znamená, že cvičili i rychlý přesun pryč z místa odpalu raket.

Server Liga upozornil, že tyto rakety mohou nést i jaderné hlavice.

Cvičení v době příprav vstupu Finska a Švédska do Aliance

Německý týdeník Der Spiegel označil cvičení za „signál“. Rusko varovalo, že pokud by vstoupily Finsko a Švédsko do NATO, skončil by bezjaderný status Baltského moře a rozmístilo by v Kaliningradu jaderné zbraně. Západní experti však uvádějí, že jaderné hlavice, které mohou nést právě rakety Iskander použité i na Ukrajině, v Kaliningradu stejně jsou.

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Der Spiegel připomněl, že Rusko uvedlo při invazi na Ukrajinu své jaderné síly do pohotovosti. Časopis napsal, že se ruská státní televize podle pozorovatelů snaží smířit občany s nasazením jaderných zbraní: „Už dva týdny slýcháme z našich televizorů, že by měla být otevřena jaderná sila,“ uvedl již v úterý ruský novinář, nositel Nobelovy ceny za mír Dmitrij Muratov.

Chystá si Rusko půdu pro taktický jaderný útok? Začínám se toho trošku bát, říká expert

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin také varoval před bleskovou reakcí, pokud se Západ přímo zapojí do války na Ukrajině.

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Evropa

Rusko také během války otestovalo mohutnou raketu Sarmat, která by údajně mohla podniknout raketový útok na území USA přes jižní pól.

Reklama

Výběr článků

Načítám