Hlavní obsah

Britové: Rusko do dvou týdnů ovládne Luhanskou oblast. Za cenu velkých ztrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko nedosáhlo žádného ze svých původních cílů, na Donbasu ale získává taktické úspěchy a do dvou týdnů získá plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí. Bude to ale za cenu velkých ztrát. S odkazem na zpravodajské služby to uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném ranním brífinku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská helikoptéra KA-52 vzlétá k blíže nespecifikované misi na Ukrajině.

Článek

„Ruské síly jsou na Donbasu na koni a zdá se, že drží kontrolu nad ukrajinskou armádou. Rusko drží 90procentní nadvládu nad Luhanskou oblastí a do dvou týdnů bude mít zřejmě plnou kontrolu,“ uvádí ministerstvo.

Putin vyhodil pět generálů. Běžná rotace, tvrdí Kreml

Válka na Ukrajině

Podle amerického Institutu pro výzkum války bude nyní klíčem pro ruský úspěch operace dobytí dvouměstí Severodoněck-Lysyčansk, což jsou v Luhanské oblasti poslední města kontrolovaná Ukrajinci. Rusko nicméně tvrdí, že tři čtvrtiny Severodoněcku už se podařilo „osvobodit“.

Úspěchů ale podle zpravodajců dosáhlo za cenu vysokých ztrát a díky soustředění sil jen na jedné části území zasaženého jeho vojenským tažením. Na dalších frontách Rusko nepokročilo.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února, v pátek tedy pokračuje stým dnem. Britská rozvědka zhodnotila, že se Rusku nepodařilo dosáhnout jeho původního cíle – ovládnout Kyjev a centrum ukrajinské vlády.

„Aby Rusko dosáhlo jakékoli formy úspěchu, bude potřebovat další obrovské investice do lidské síly i vybavení, což zabere pravděpodobně ještě hodně času,“ dodalo ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám