Hlavní obsah

Rusko: Ať si Češi protestují, ale novičok mohl pocházet od nich

– Moskva • Aktualizováno

Reakce České republiky a Švédska nic nemění na tom, že tyto státy mají možnost vyvíjet látky typu novičok. Novinářům to v úterý v Moskvě řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Reagoval tak na informace o tom, že si Praha a Stockholm předvolaly ruské velvyslance s žádostí o vysvětlení výroku Moskvy, že armádní jed mohl pocházet z jejich zemí.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Policisté v ochranných oblecích

Článek

„Ruské prohlášení, že možnost práce s takovými látkami mají kromě Británie také USA, Švédsko a Česká republika, není náhodné,” řekl Rjabkov. Moskva si je podle něj vědoma, jakou bouři její prohlášení vyvolávají ve jmenovaných zemích.

„Bouře jako reakce ale nijak nepopírá fakt, že právě tyto země jsou, pokud víme, schopny provádět výzkum a vyvíjet a syntetizovat takové věci,” prohlásil vysoký představitel ruské diplomacie.

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) si předvolal ruského velvyslance na středu. „Na zítřejší dopoledne je na ministerstvo zahraničí předvolán velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimirovič Zmejevskij, aby nám vysvětlil lživý výrok ruské strany,” uvedlo v úterý české ministerstvo na Twitteru.

„ČR dodržuje všechny dohody a já můžu garantovat, že na našem území se žádné takové zbraně nenacházejí. Máme schopné chemiky, ale to jsou analytici,“ řekl už dříve Stropnický s tím, že takový postoj ze strany Ruska není zrovna přátelským gestem.

Britové obviňují Moskvu

Chemická látka vyvinutá v rámci sovětského programu novičok byla na začátku března s největší pravděpodobností použita k otravě někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury. [celá zpráva]

Skripal kdysi působil v ruské vojenské rozvědce GRU, ale pracoval i pro Brity. Nakonec byl dopaden, následně byl vyměněn.

Britové obvinili z útoku Rusko a v návaznosti na to vypověděli minulý týden ve středu ze země 23 ruských diplomatů. [celá zpráva] V úterý agentura Reuters přinesla záběry, jak v Londýně opouštějí zaměstnanci budovu ruské ambasády. Všichni pak odletěli speciálním letadlem z londýnského letiště do Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci opouštějí ruskou ambasádu v Londýně (video je bez zvuku)Video: Reuters

Rusko reagovalo odvetnou výpovědí diplomatů, jakoukoliv odpovědnost odmítlo. Naopak prostřednictvím ministerstva zahraničí uvedlo, že látka mohla pocházet z Česka, ze Slovenska, Švédska nebo z Británie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám