Hlavní obsah

Británie vypoví 23 ruských diplomatů a svolává Radu bezpečnosti OSN

Londýn
Aktualizováno

Británie vypoví kvůli otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala 23 ruských diplomatů. Ve středu to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Je to jedno z několika opatření, která Británie uvalí na Rusko kvůli případu. Moskva nereagovala na britské ultimátum, aby se do půlnoci k případu vyjádřila. Británie také na středeční večer svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Theresa Mayová podle BBC uvedla, že diplomaté, kteří mají týden na odchod, byli odhaleni jako „neoznačení zpravodajští důstojníci“. Jde o největší množství vypovězených diplomatů za posledních více než třicet let.

„Můj vzkaz těm, kteří nám chtějí škodit, je jasný. Nejste tu vítáni,” řekla Mayová podle webu Business Insider.

Premiérka oznámila i další opatření proti Rusku. Zruší všechna plánovaná dvoustranná setkání s Ruskem na nejvyšší úrovni. Neuskuteční se ani schůzka s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Na mistrovství světa ve fotbale, které se letos koná v Rusku, nepřijede žádný britský ministr ani člen královské rodiny.

Zmínila také, že bude zmrazen majetek Rusům, kteří jsou podezřelí z podkopávání stability Spojeného království. „Pro jejich peníze tu není místo,” řekla britská ministerská předsedkyně .

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Ruský velvyslanec v Británii Alexander Jakovenko britský postup odsoudil. Televizi Sky News řekl, že britské akce jsou „nepřijatelné” a jde o „velmi vážnou provokaci”. Zmínil, že mohou přijít rychlá ruská protiopatření.

Otravu projedná Rada bezpečnosti OSN

Na žádost Británie se ve středu ve 20.00 SEČ mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Londýn ji hodlá informovat o případu otravy Skripala a jeho dcery nervově paralytickou látkou, ke které došlo v anglickém Salisbury.

Premiérka Theresa Mayová v pondělí uvedla, že za útokem na Skripala a jeho dceru Juliji je s vysokou pravděpodobností zodpovědné Rusko, protože byl použit nervový jed ze skupiny novičok vyvinutý v Sovětském svazu. Moskvě dala čas do úterní půlnoci, aby vysvětlila, jak se jed dostal do Británie. [celá zpráva]

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Rusko, které je stejně jako Británie stálým členem Rady bezpečnosti OSN s právem veta, odmítlo už v úterý na britské ultimátum reagovat. [celá zpráva]

Země NATO ve středu vyzvaly Rusko, aby odpovědělo na všechny otázky, které má Británie v souvislosti s nedávným pokusem o vraždu někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou v Británii. V prohlášení daly najevo znepokojení z prvního „ofenzivního použití” nervové látky na území členského státu Aliance od jejího vzniku v roce 1949. Britům spojenci nabídli podporu při dalším vyšetřování incidentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám