Hlavní obsah

Stropnický si kvůli slovům o novičoku pozval na kobereček ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) odmítl výtky, že se Česká republika neohradila proti ruskému tvrzení, že jed novičok, který byl ve Velké Británii použit k pokusu o vraždu, mohl pocházet z ČR. Ministr si na středu pozval ruského velvyslance.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Důrazně se ohrazuji proti tomu, že ministerstvo zahraničí nezaujalo postoj. Byli jsme mezi prvními, kdo to příkře odsoudil,“ uvedl na plénu Sněmovny Stropnický v reakci na slova poslankyně ODS Jany Černochové, která mu vyčítala údajnou nulovou aktivitu.

Poslanci ODS a TOP 09 navrhli zařazení nových bodů, aby Sněmovna mohla k případu zaujmout stanovisko a přijmout „silné usnesení”. TOP 09 navíc navrhla vyhostit i některé ruské diplomaty.

Ani jeden z návrhů neprošel a debata se tak omezila na slovní přestřelku mezi ministrem a pravicovými poslanci. Nic na tom nezměnilo ani opakované hlasování.

Jed novičok byl ve Velké Británii použit k pokusu o vraždu někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Britové obvinili z útoku Rusko, které jakoukoliv odpovědnost odmítlo a naopak prostřednictvím ministerstva zahraničí uvedlo, že látka mohla pocházet z Česka, ze Slovenska, Švédska nebo z Británie. [celá zpráva]

To obratem odmítl jak Stropnický, tak ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám