Hlavní obsah

Ruské protiraketové jednotky zahájily cvičení na západě země

Moskva

Ruská armáda zahájila ve čtvrtek dosud největší cvičení vojsk protiraketové obrany Západního vojenského okruhu. Manévry se podle tiskové agentury ITAR-TASS konají na střelnici Kapustin Jar u Astrachaně za účasti třiceti velkých armádních útvarů a vybraných vojsk severní ruské námořní flotily.

Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém S-300 na cvičení v roce 2010

Článek

Podle mluvčího vojsk protiraketové obrany Olega Kočetova se cvičení účastní baterie antiraket S-300, Buk-M1, Osa a Strela-10, hybridní raketové komplexy na pásovém podvozku 9K22 Tunguska, vybavené protileteckými raketami a kanóny ráže 30 mm, i jednotky vybavené ručními protivzdušnými raketami Igla.

„Co do velikosti je to nejrozsáhlejší cvičení vojsk Protivzdušné obrany (PVO) Západního vojenského okruhu,” řekl Kočetov. Účastní se ho 3500 vojáků. Cílem je nácvik obrany před raketovým a leteckým útokem protivníka.

Nebylo ale uvedeno, že by se manévrů účastnily jednotky s nejnovějšími systémy PVO S-400.

Ruská armáda v minulých dnech na pokyn prezidenta Vladimira Putina provedla rozsáhlou prověrku bojové připravenosti vojsk západního a centrálního vojenského okruhu. [celá zpráva]

Cvičení vyvolalo kritiku západních států, protože probíhalo souběžně s ruskou invazí na ukrajinský Krym. Putin v úterý oznámil, že cvičení skončilo a vojáci se vracejí do kasáren. [celá zpráva]

Ministr obrany Sergej Šojgu cvičení označil jako úspěšné a varoval, že podobné prověrky bojové pohotovosti budou pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám