Hlavní obsah

Ruské ministerstvo zakázalo části sportovců hrát a trénovat v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin zrušil tréninkové kempy ruských sportovců v zahraničí a také účast ruských národních týmů na zahraničních soutěžích. Podle něj mají doma dostatečné podmínky pro trénink. Informují o tom sportovní weby.

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Ruský ministr sportu Oleg Matycin

Článek

„Zavádí se změny pro mezinárodní sportovní akce ve smyslu vyloučení tréninkových akcí a soutěží s účastí ruských sportovních týmů ve sportech v zahraničí od 22. září do odvolání,“ uvádí příkaz ministerstva.

Oficiálním důvodem je prý to, že Rusko má dostatek možností, aby sportovci trénovali doma. Sportovní média ale spekulují, že ve skutečnosti chce vláda zabránit tomu, aby se sportovci snažili pobytem v zahraničí vyhýbat případnému povolání do armády.

„V rámci plnění příkazů prezidenta Vladimira Putina pracujeme na zajištění tréninků na území Ruska. Naše země má prostředky na zajištění tréninků pro své sportovce. Důvodem je posílení národního sportu a formování sportovní a ekonomické suverenity,“ citovala ministra agentura TASS.

Zákaz se podle sportovních webů vztahuje pouze na tréninkové kempy, které financuje ministerstvo. Ty, které jsou placeny z jiných zdrojů, tímto rozhodnutí ovlivněny nebudou, uvedl server Inside the Games. To se vztahuje například na přátelské zápasy ruského fotbalového mužstva.

Většina světových sportovních federací nedovoluje ruským sportovcům účastnit se mezinárodních soutěží, ale mohou hrát zápasy nebo se účastnit tréninkových kempů.

Podle serveru Medusa Rusko 28. září zavede pro muže zákaz opuštění země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám