Hlavní obsah

Rumunsko přesouvá protivzdušnou obranu blíž hranici s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko přesouvá prostředky protivzdušné obrany blíž k vesnicím na břehu Dunaje u hranic s Ukrajinou poté, co na jeho území opakovaně dopadly části patrně ruských dronů. Bukurešť v příhraničním regionu taktéž navýšila počet armádních pozorovacích stanovišť a hlídek. S odvoláním na dva nejmenované zdroje z oblasti obrany to uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Rumunští vojáci při stavbě protileteckých krytů v příhraniční obci Plauru

Článek

Části dronů na svém území Rumunsko nalezlo v době, kdy Rusko pravidelně podniká dronové útoky na ukrajinskou přístavní infrastrukturu na Dunaji. Rusko útočí mimo jiné na přístavy Izmajil a Reni, které leží hned naproti Rumunsku na druhém břehu Dunaje.

Rumunské úřady zatím informovaly o nálezu částí dronů podobných těm, které používá ruská armáda, dohromady třikrát. Podle známých informací se dosud nestalo, aby do rumunského vzdušného prostoru vletěly plně funkční ruské drony nebo bezpilotní letouny nesoucí výbušniny, sdělily agentuře Reuters její zdroje. Není ale vyloučeno, že v budoucnu se tak nedopatřením stane, upozornily.

Rusové zaútočili na hraniční přechod mezi Rumunskem a Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Od doby, kdy Ukrajina v oblasti přístavů na Dunaji posílila svoji protivzdušnou obranu, létají ruské drony v nižší výšce, takže jsou obtížněji zachytitelné. Kromě toho se pohybují ve skupinách, v nichž mohou být i atrapy, jejichž účelem je vyčerpat ukrajinskou obranu.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Vnitřek protiraketového krytu ve vesnici Plauru

Rumunsko podniklo v poslední době ve snaze posílit bezpečnost obyvatel na východě země u hranic s Ukrajinou řadu dalších opatření. V úseku mezi rumunskými městy Galati a Sulina rozšířilo bezletovou zónu a na základnu Borcea ležící asi 150 kilometrů od Izmajilu rozmístilo čtyři americké stíhačky F-16.

Kamera zachytila výbuch na rumunské straně Dunaje naproti ukrajinskému přístavu IzmajilVideo: Reuters

Na základnu kromě toho podle rumunského ministerstva obrany dorazilo asi 100 amerických vojáků. U vesnice Plauru, v jejíž blízkosti se v minulosti zřítily úlomky dronů, nechaly rumunské úřady kromě toho zbudovat dva protiletecké kryty.

Obyvatelům v širší oblasti úřady zasílají upozornění na mobilní telefony, když jsou detekovány ruské drony mířící jejich směrem. Tudor Cernega, starosta obce Ceatalchioi, pod niž spadá i vesnička Plauru, však agentuře Reuters řekl, že špatný mobilní signál účinnost těchto varování omezuje.

Rumunskou vesnici obchází strach. Když Rusové bombardují, utíkají lidé do vedlejší obce

Válka na Ukrajině

Rumunsko omezilo vzdušný prostor u hranic s Ukrajinou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám