Hlavní obsah

Rusové zaútočili na hraniční přechod mezi Rumunskem a Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda v noci na úterý zaútočila na ukrajinské město Orlivka v Oděské oblasti, které slouží jako hraniční přechod mezi Rumunskem a Ukrajinou. Při útoku došlo k zasažení celní budovy a několika aut čekajících na trajekt, který se v následujících hodinách chystal přeplout řeku Dunaj a zamířit do rumunské Isaccey. Novinkám to sdělil místní kapitán lodi, který si přál zůstat v anonymitě.

Kvůli útokům na ukrajinské straně byl uzavřen provoz přes hraniční přechod přes Dunaj v rumunské IsacceiVideo: AP

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„V noci Rusové zaútočili na hraniční přechod Orlivka mezi Rumunskem a Ukrajinou,“ řekl Novinkám kapitán. „Kvůli tomu byl v noci (provoz na hraničním přechodu) uzavřen, a lidi se tak ani z jedné strany nedostanou na druhý břeh,“ dodal muž, který velí lodi, jež pořádá vyhlídkové cesty po Dunaji.

„Výbuchy z našich (rumunských) břehů pozorujeme často. Lidé se fakt bojí,“ uvedl dále rumunský občan, kterého Novinky zastihli ve městě Tulcea, které se nachází zhruba 37 kilometrů od Isaccey.

Obyvatelům Isaccey se ruský útok podařilo zachytit na kamery. Video začíná pohledem na nebe nad Oděskou oblastí, které je osvíceno střelami z ukrajinských střel protivzdušné obrany. Po chvíli se kamera zastaví a při natáčení místa, ze kterého stoupá dým, dojde k obřímu výbuchu pravděpodobně ruského dronu.

Rumunské město hnalo lidi do krytů. Přes hranici spadl další ruský dron

Evropa

Krátce po výbuchu následuje za zvuku sirén další mohutná exploze, která je tak silná, že se muž natáčející celý útok zachvěje a schová se za modrý automobil.

Útočí hlavně na přístavy

Okupanti útočí na ukrajinské přístavy na Dunaji od poloviny července, tedy od doby, kdy odstoupili od černomořských obilných dohod. Ty Ukrajině, která se od loňského února brání ruské agresi, umožňovaly navzdory bojům vyvážet přes Černé moře obilí a další zemědělské produkty.

Mezi hlavní terče Ruské federace přitom patří například přístav Izmajil, který se nachází jen několik set metrů přes řeku od rumunské obce Plauru. Tam už třikrát dopadly trosky ruských dronů, kvůli kterým se teď rumunští obyvatelé bojí o své životy.

Kvůli těmto troskám rumunská armáda vybudovala i dva protiletecké kryty, které mají chránit právě obyvatele obce Plauru.

Rumunsko staví u ukrajinských hranic protiletecké kryty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám