Hlavní obsah

Rumunsko omezilo vzdušný prostor u hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko zavedlo dodatečná letová omezení ve vzdušném prostoru u hranic s Ukrajinou, a to ve 20- až 30kilometrovém pásu mezi rumunskými městy Sulina a Galati, které leží na řece Dunaj. S odkazem na rumunské ministerstvo obrany o tom informuje ukrajinská tisková agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Rumunští vojáci při stavbě protileteckých krytů

Článek

Rumunský resort obrany uvedl, že nová omezení vešla v platnost ve středu 13. září. Podle oficiálního prohlášení omezení platí až do výšky 4000 metrů.

„V těchto zakázaných oblastech nesmí létat žádná pilotovaná ani bezpilotní letadla, s výjimkou státních letadel,“ píše se v tiskové zprávě rumunského ministerstva obrany, na kterou odkazuje agentura Unian. Výjimku přitom bude mít i letiště v rumunském městě Tuleca, které leží v tomto pásu a slouží zejména civilním letům.

První omezení letů v blízkosti ukrajinských hranic zavedla Bukurešť už loni v květnu. Tehdy šlo o osmikilometrový okruh do maximální výšky 1000 metrů, a to po celé, zhruba 650 kilometrů dlouhé hranici s Ukrajinou.

„Na pozadí nárůstu ruských útoků na ukrajinské přístavy na Dunaji byla přijata nezbytná opatření k rozšíření omezení s cílem zajistit účinnější monitorování a kontrolu vzdušného prostoru,“ uvedly v prohlášení rumunské úřady, které tak odkazovaly na tři ruské drony, jejichž trosky v první polovině září dopadly na rumunské území.

Protiletecké kryty

Rumunsko tento týden začalo na jednom místě u ukrajinských hranic stavět protiletecké kryty, které mají za úkol ochránit místní obyvatele před případným ruským útokem. K tomuto kroku přitom země přistoupila právě kvůli nalezeným troskám ruských dronů.

Betonové konstrukce krytů mají 9,6 metru na délku a dva metry na šířku. Výška vnitřního prostoru přitom bude 1,5 metru. Na stavbě, která už probíhá, se podílí zhruba padesát vojáků.

Rumunský prezident Klaus Iohannis v sobotu uvedl, že nálezy úlomků dronu naznačují, že došlo k „naprosto nepřijatelnému narušení suverénního vzdušného prostoru Rumunska, člena NATO“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nicméně sdělil, že nic nesvědčí o záměru Ruska zaútočit na členskou zemi NATO. Incident ale označil za destabilizující.

Rumunské město hnalo lidi do krytů. Přes hranici spadl další ruský dron

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám