Hlavní obsah

Rumunskou vesnici obchází strach. Když Rusové bombardují, utíkají lidé do vedlejší obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rumunské vesnici Plauru, která se nachází jen pár stovek metrů od ukrajinského přístavního města Izmajil, zavládl v posledních měsících strach. Její obyvatelé se v důsledku ruských útoků každou noc bojí, jestli Rusko na Izmajil znovu nezaútočí. Když k útoku dojde a výbuchy jsou slyšet příliš blízko, prchají v kteroukoli hodinu do vedlejší vesnice, kde jsou nuceni přespat v autě. Novinkám to řekl Alex, asi patnáctiletý mladík, který v postižené rumunské vesnici žije.

Foto: Profimedia.cz

Alex s rodinou ve vesnici Plauru u břehu řeky Dunaj, která tvoří přirozenou hranici mezi Rumunskem a Ukrajinou

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Mě obvykle nic nevystraší a celkově se ničeho moc nebojím. Ale když to bouchá blízko, vzbudí mě to a jsem vystrašený. Maminka má vždycky velký strach, táta ale už moc ne. Asi si na to už zvykl,“ uvedl smutně Alex.

„Když je ten útok intenzivní, když je blízko, jedeme autem s celou rodinou do vedlejší vesnice,“ řekl Novinkám Alex, který dále uvedl, že v takovém případě celá rodina musí spát v autě.

Asi patnáctiletý mladík bydlí se svojí rodinou v domě, který se nachází asi sto metrů od Dunaje, tedy na dohled ukrajinského přístavního města Izmajil, jež leží asi 300 metrů od rumunského břehu této druhé nejdelší evropské řeky vlévající se do Černého moře.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Domov Alexovy rodiny ve vesnici Plauru

Izmajil se opakovaně stává terčem ruských dronových útoků, a to zejména od doby, kdy Moskva v polovině července odmítla souhlasit s dalším prodloužením dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů.

„K útokům dochází už pár měsíců jednou až dvakrát týdně,“ vylíčil Alex jejich pravidelnost. „Vždycky to je v noci, přes den ne,“ dodal.

Utíkají i další

Ve vesnici Plauru žije necelých 70 obyvatel. Většina z nich právě u břehu řeky Dunaj, která vytváří přirozenou hranici mezi Rumunskem a Ukrajinou. „Osobně znám ještě jednoho člověka, který utíká stejně jako my. Ujede autem a vrátí se až ráno,“ popsal Alex.

Ten dále uvedl, že se ruských útoků bojí všichni, nikdo se ale zatím kvůli nim neodstěhoval. „Lidé nechtějí odcházet. Je to náš domov. Náš dům. Nemůžeme odejít,“ vysvětlil.

Protiraketové kryty

Několik set metrů od Alexova domu se nachází jeden ze dvou raketových krytů, které rumunská armáda v důsledku nálezu trosek ruských dronů postavila na ochranu obyvatel vesnice Plauru.

Asi padesát metrů od tohoto krytu bydlí v oranžovém dvoupatrovém domě Alexovi prarodiče. „Oni už jsou moc staří, nestihli by utéct, kdyby to tady vybuchlo,“ řekl.

Podle něj byly trosky jednoho ruského dronu nalezeny v lesích blízko řeky Dunaj. „Tady od nás to jsou asi čtyři kilometry. Jedny (trosky) našli hluboko v lese,“ uzavřel Alex.

Rusové zaútočili na hraniční přechod mezi Rumunskem a Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám