Hlavní obsah

Nemusí být proruský, zastal se Peskov Fica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělní reakci na výsledek slovenských voleb řekl, že je absurdní označovat politiky v Evropě, kteří myslí na suverenitu své země, za proruské. Lídr vítězného hnutí Směr Robert Fico přitom v minulosti a zvlášť během volební kampaně často radikálně vystupoval proti Ukrajině, které odmítá poskytovat pomoc v boji proti ruské okupaci.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Bývalý premiér Robert Fico přijíždí do sídla své strany po uzavření volebních místností v Bratislavě.

Článek

„Celou řadu politiků označují v Evropě jako ,proruské‘. Ve skutečnosti nyní čelíme situaci, kdy každého politika na evropském kontinentu, který má sklon přemýšlet o suverenitě vlastní země, který brání zájmy své země, se okamžitě pokoušejí označovat za proruského. Ale je to absurdní,“ řekl Peskov podle agentury TASS, když komentoval vítězství Ficova Směru v parlamentních volbách na Slovensku.

K budoucím vztahům mezi Moskvou a Bratislavou se nevyjádřil: „Proces sestavení koaliční vlády je teprve před nimi.“

Dodal, že by Rusko rádo vidělo v čele Slovenska „zkušenější a střízlivější politiky, kteří mají tendenci střízlivě hodnotit situaci“.

Fico bez koalice vládu nesestaví

Hnutí Směr-sociální demokracie vyhrálo s 23 procenty volby na Slovensku, bez koaličních partnerů však vládu nesestaví, takže bude potřebovat získat odštěpený Hlas a SNS nebo křesťanské demokraty.

Vládu však může sestavit i prozápadní Progresivní Slovensko s Hlasem, křesťanskými demokraty a stranou OLaNO.

Fico se opakovaně vyjádřil, že by Ukrajině nadále poskytoval jen humanitární pomoc. Je proti dodávkám zbraní. Za válku na Ukrajině podle něj mohou obě strany, doslova prohlásil, že fašističtí Ukrajinci pronásledovali Rusy na Donbasu.

Populista a proruský politik. Světová média hodnotí Ficovo vítězství ve volbách

Volby

Ve slovenských volbách vítězí Ficův Směr-SD

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám