Hlavní obsah

Rakouský landsmanšaft chce, aby vláda pokárala Prahu za kritiku jejich prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Svaz německých krajanských sdružení v Rakousku (VLÖ) odsoudil ve středu české politiky, kteří se pustili do kritiky rakouského prezidenta Heinze Fischera. Požaduje aby Vídeň proti Praze zasáhla. Fischer minulý týden odsoudil jako "těžké bezpráví" takzvané Benešovy dekrety. Součástí VLÖ je i Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ).

Foto: Christian Bruna , Reuters

Rakouský president Heinz Fischer

Článek

Rakouské sudetské spolky podle agentury APA hovoří o "diplomatické urážce", k níž se Praha uchýlila. Předseda zastřešující organizace rakouských krajanských sdružení Rudolf Reimann vyzval rakouské ministerstvo zahraničí i rakouského kancléře Wernera Faymanna, aby protestovali proti údajným verbálním atakům na rakouského prezidenta.

Reimann vyjádřil podiv nad tím, že rakouská diplomacie na výroky Prahy ještě nereagovala. Ministerstvo zahraničí vyzval, aby "se vyslovilo proti této neomalenosti a odmítlo zcela mylné a nekvalifikované urážky hlavy rakouského státu".

Podle něj se Česká republika "nadále není ochotna vypořádat s ostudnými činy ve svých dějinách". Reimann k nim řadí i "rasistické a lidskou důstojnost ponižující Benešovy dekrety", které v roce 1945 umožnily odebrat sudetským Němcům majetky a zbavit je občanských práv.

Rakouský prezident dekrety odsoudil jako akt bezpráví

Rakouský prezident Fischer ve zdravici zaslané SLÖ označil Benešovy dekrety za "těžké bezpráví". [celá zpráva]

Reiman slova rakouského prezidenta chválí: "Náš pan spolkový prezident se pouze zmínil o něčem, co je samozřejmostí pro každého přesvědčeného demokrata a humanistu," uvedl Reimann. Podle něj je nutné, aby v dnešní Evropě bylo možné poukazovat na bezpráví vyhánění miliónů lidí, aniž by za to člověk dostal pohlavek".

Čeští politici se za to do rakouské hlavy státu pustili. Prezident Václav Klaus zalitoval, že se v rakouské předvolební kampani opět "zneužívají tato bolavá historická témata". Další čeští politici zdůraznili, že Česko považuje dekrety za uzavřenou kapitolu. Už rakouským lidovcům reakce Prahy vadila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám