Hlavní obsah

Rakousko plánuje za dva týdny zrušit roušky v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) v pátek prohlásil, že ten, kdo se nechal naočkovat, se nemusí bát koronaviru. Navzdory tomu, že počty nakažených v zemi stoupají, je Kurz s momentálním vývojem spokojený. Zatím proto stále počítá s tím, že se k 22. červenci zruší povinnost nosit roušky v obchodech.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci ve Vídni

Článek

Počty nakažených stoupají, ale infekce se objevuje především mezi mladými. „Kdo je naočkován, ten je v bezpečí,“ prohlásil Kurz. Každý si může podle jeho slov zvolit; buď vakcínu, nebo nákazu.

Ačkoliv kancléř spolu s ministrem zdravotnictví Wolfgangem Mücksteinem (Zelení) apelují na obyvatele alpské země, aby se nechali naočkovat, tento krok nebude povinný. „Očkování zůstane nadále dobrovolné,“ řekl Kurz.

V Německu už také převládá delta

Koronavirus

Nabídka na vakcinaci by se ale podle něj měla zjednodušit a zájemci by se mohli nechat naočkovat například bez předchozí registrace. Mladí by mohli využít „neobvyklých podmínek“, kde se lze naočkovat.

Kurz jako příklad uvedl dobrovolný hasičský sbor. V současné době je podle jeho slov k dispozici více vakcín než zájemců o očkování.

Mückstein uvedl, že v současné době je 45 procent Rakušanů plně naočkováno. „Pokud se udrží rychlost proočkování, podzimem bezpečně projdeme,“ řekl. Indickou mutaci nazývanou delta popsal jako velkou výzvu.

Pandemie v Rakousku pro očkované skončila, oznámil Kurz

Evropa

Minulý týden bylo v Rakousku 60 procent všech nově nakažených infikováno delta variantou.

V pátek ministerstvo zdravotnictví hlásilo 163 nově nakažených během 24 hodin. Ve stejný čas před týdnem to byli 103 infikovaní.

Z koronaviru se stává nákaza typu chřipky, tvrdí německý profesor

Evropa

Rakousko v současné době rozvolnilo téměř všechna protikoronavirová opatření. V zemi fungují bez omezení všechny služby, gastronomická zařízení, hotely, penziony.

Od úvodu července jsou otevřeny noční kluby, diskotéky a bary, i když by měly být zaplněny ze 75 procent.

Platí ale pravidlo, že při ubytování, čerpání služeb nebo návštěvě restaurace, kavárny a baru se musí předkládat potvrzení o očkování či negativní test, popřípadě potvrzení o prodělání covidu v posledním půlroce.

Rakousko uznává i první dávku očkování, musí od ní ale uplynout tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám