Hlavní obsah

V Německu už také převládá delta

Právo, nek

Nakažlivější delta varianta koronaviru (dříve indická mutace) se na nově odhalených infekcích podílela koncem června 59 procenty a nyní se může blížit již ke dvěma třetinám. Vyplývá to z údajů berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI), státního ústavu pro kontrolu a prevenci nemocí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Článek

Zbývající třetina podle RKI připadá na tzv. alfa variantu (dříve britskou), která se ještě koncem května podílela na počtu nově nakažených 91 procenty.

Podle Gernota Marxe, prezidenta Sdružení německých lékařů pracujících na jednotkách intenzivní péče, však případná další vlna koronavirové infekce nebude v Německu stejná jako ty předchozí.

Dominuje také v Belgii a Rakousku

„Pohlížím na podzim a možnou čtvrtou vlnu s respektem, ale nikoli s panikou, protože vzhledem k pokroku v proočkovanosti bude vypadat už v zásadě jinak,“ řekl Marx listu Handelsblatt s tím, že počet pacientů s covidem v nemocnicích nebude tak vysoký jako v nejhorších časech pandemie.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

„Z medicínského hlediska se koronavirová nákaza skutečně stane běžnou chřipkou,“ dodal Marx.

Delta varianta převládla už také v Belgii. Deníku Het Laatste Nieuws to potvrdil Geert Molenberghs, profesor univerzity v Hasseltu. „Očekávali jsme, že padesátiprocentní hranici překročí podíl delta va­rianty první červencový týden,“ dodal vědec.

Koncem července se v Belgii jiná varianta než delta, pro niž jsou typické bolesti hlavy, krku a rýma, méně pak ztráta čichu a chuti, už nebude vyskytovat.

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Zahraniční

Také Molenberghs se domnívá, že bude nutné rozlišovat mezi rostoucím počtem nově nakažených a dopady, jaké to má na množství pacientů s covidem v nemocnicích. „Díky očkovací kampani to nebude tak špatné jako například v Rusku nebo Jihoafrické republice, kde je proočkovanost stále velmi nízká,“ řekl Molenberghs.

Z více než poloviny se delta podílí na nákazách také v Rakousku. Tamní ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein proto vyzval všechny neočkované, aby imunizaci podstoupili.

Vakcín má Rakousko dostatek. „Poklesne-li zájem o očkování, budeme mít na podzim problém,“ varoval Mückstein, v jehož zemi je nynější míra proočkovanosti o něco vyšší než v Česku.

Johnson: Více testovat než izolovat

Na vysokou proočkovanost nadále spoléhá britská vláda, která stále trvá na plánu zrušit od 19. července veškeré koronavirové restrikce. Obě dávky vakcíny dostaly už bezmála dvě třetiny obyvatel Británie starších 18 let.

Británie hlásí nejvíc nakažených od konce ledna. I tak chystá úplné rozvolnění

Evropa

Počty případů infekce koronavirem ale nadále rostou. Ve čtvrtek britské úřady ohlásily více než 32 500 nově nakažených, což bylo nejvíce od 23. ledna. V zemi již zcela převládla varianta delta. Nová vlna ale nemá zásadní dopady na nemocnice.

Britský premiér Boris Johnson také oznámil, že počínaje 16. srpnem lidé, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, nebudou muset do karantény. „Strategií bude více testovat než izolovat,“ prohlásil Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám