Hlavní obsah

Putinovi se otevírá cesta ke znovuzvolení, regiony schválily změny ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Změny ruské ústavy schválené ve středu ruským parlamentem, které umožní stávající hlavě státu Vladimiru Putinovi kandidovat i v příštích prezidentských volbách, během čtvrtka podpořily zákonodárné sbory více než požadovaných dvou třetin nižších administrativních subjektů Ruské federace. Informovala o tom agentura TASS na základě dosavadních výsledků jednotlivých hlasování.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Navržený zákon upravující ústavu, který podpořila jasná většina členů jak Státní dumy, tak Rady federace (dolní a horní komory parlamentu), podle agentury TASS už kladně projednalo 62 z 85 subjektů federace. K potvrzení novely přitom stačí souhlas 57 regionů.

Nyní bude novela odeslána k ústavnímu soudu. V případě pozitivního stanoviska této vrcholné justiční instance se 22. dubna uskuteční celostátní referendum, v němž definitivní verdikt vynesou občané.

Ruští poslanci schválili změnu ústavy, která může udržet Putina u moci. Ten je proti

Evropa

Změny přijaté ve formě ústavního zákona mimo jiné rozšiřují pravomoci parlamentu a zavádějí některá omezení pro nejvyšší funkcionáře.

Počítají také s nejvýše dvěma prezidentskými mandáty jedné osoby. Nicméně na základě schváleného dodatku - navrženého poslankyní dumy a první kosmonautkou světa Valentinou Těreškovovou - se stávající prezident, tedy Putin, smí po vstupu změn v platnost o úřad hlavy státu znovu ucházet, až mu v roce 2024 vyprší stávající mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám