Hlavní obsah

Ruští poslanci schválili změnu ústavy, která může udržet Putina u moci. Ten je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská Státní duma v úterý přijala v klíčovém druhém čtení návrh změny ústavy 382 hlasy poslanců, 44 se zdrželo a nikdo nebyl proti, uvedla agentura TASS. Nově by neměl být omezen počet po sobě následujících mandátů prezidenta. Proti tomu se přitom postavil sám ruský prezident v projevu k poslancům, i když jinak hájil zachování silného prezidentského systému.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin mluví ve Státní dumě.

Článek

Putin se postavil proti návrhu na zrušení zákazu opakované kandidatury, který dopoledne podala poslankyně vládní strany Jednotné Rusko a bývalá kosmonautka Valentina Těreškovová.

Stabilita, kterou by opakovaný mandát přinášel, může být v době krize přínosná, řekl Putin. „Přesto se domnívám, že není vhodné odstranit z ústavy omezení počtu prezidentských mandátů,” uzavřel Putin. Pokud je stát stabilní, je podle něj vhodnější předání moci: „Je to nutné pro dynamiku rozvoje země.“

Putin dodal, že pokud by tyto změny v ústavě schválili Rusové v referendu nadpolovičním počtem odevzdaných hlasů (kvórum stanovené není), musel by o ní rozhodnout ještě také ústavní soud.

Putin odmítl úvahy o doživotním mandátu prezidenta

Evropa

Byť prominentní členové vládní strany opakovaně zdůraznili, že z voleb za čtyři roky vzejde nový prezident, nevěří tomu zástupci opozice ani nezávislí ruští politologové, podle kterých je hlavním smyslem současných změn udržet Putina i nadále u moci.

Putin: nechci kult osobnosti prezidenta 

Putin také prý doufá, že v budoucnu už nebude moc v zemi tak personifikovaná a nebude spojovaná s jedním člověkem, jako za něj. Je však pro zachování prezidentských pravomocí a postavil se i proti návrhu, že by prezidentské pravomoci měla mít i státní a bezpečnostní rada. To by podle něj vytvářelo dualitu moci. „Pro Rusko je nezbytná silná vertikální pozice (prezident),“ prohlásil.

I tak ale navrhované změny v ústavě  posilují roli parlamentu, zakotvují nadřazenost ruského práva nad mezinárodním a posilují pozici ruského jazyka jako státotvorného.

Návrh na ústavní změny předložil ruský prezident v polovině letošního ledna. Dodatky mají zakázat vysokým hodnostářům dvojí občanství či trvalý pobyt v cizině. Kromě toho se v základním zákonu má objevit zmínka o bohu, o sňatcích jako svazku muže a ženy či nezcizitelnosti ruského území.

Putin nemusí být prezidentem. Chtějí z něj udělat vrchního vládce

Evropa

Prezident dodal, že úpravy ústavy by měly především ukázat sociální charakter státu. Zmínil, že vnitropolitická stabilita je jedním ze slabých míst Ruska. Týká se to především malého etnického a náboženského souladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám