Hlavní obsah

Putin se obává, aby se z Prigožina nestal mučedník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpoura majitele wagnerovců skončila podivným patem – nikdo se nebude trestat a hlavní vůdce mohl odletět do Běloruska. Podle Institutu pro studium války (ISW) bylo důvodem neudělat z Prigožina mučedníka. Nadále však bude snaha zbavit ho podpory a zkusit ho potrestat za jiné činy než za vzpouru.

Foto: Telegram/Tisková služba Prigožina

Velitel ruské vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin se šrámem na obličeji

Článek

„Putin se zřejmě rozhodl, že nyní nemůže přímo eliminovat Prigožina, aby z něj neudělal mučedníka. Prigožin má stále podporu v ruské společnosti a v ruské armádě a Kreml bude potřebovat mít jistotu, že tyto skupiny budou z Prigožina rozčarovány. Chce snížit jeho popularitu v Rusku,“ napsal ISW.

Prigožin se snažil dosáhnout změn v ruském vojenském vedení, když obviňoval ruské ministerstvo obrany, že zneužívá vojáky v boji. „To bylo poselství, které dělalo dojem na mnoho sloužících a jejich rodiny, rozčarované z mobilizace, výpadků v zásobování (municí a zbraněmi i vybavením), z obětí a velkých ztrát na životech s malým výsledkem,“ zmínil ISW.

„Kreml potřebuje oddělit Prigožinův případ od jeho osoby, aby útok na Prigožina nebyl vnímán jako útok Kremlu na jeho popularitu a snahu potrestat zločinně nekompetentní vedení ruského ministerstva obrany,“ zhodnotil dění Institut. „Kreml bude pravděpodobně pokračovat v útocích na Prigožina, aby ho zbavil podpory mas a odradil wagnerovce od toho, aby následovali svého šéfa do Běloruska.“

Putinův útok na Concord

Už úterní vyjádření, jak moc byli wagnerovci závislí na podpoře ruského státu, naznačuje, že se Putin rozhodl jít tímto směrem. Obvinil majitele Wagnerovy skupiny, že lhal o jejich nezávislosti na Kremlu a chybějící finanční podpoře. Připomněl, že část zbraní a munice dostávali wagnerovci od státu.

Ruský prezident též řekl, že Prigožinova společnost Concord, která zajišťuje armádě menáž, dostala mezi květnem 2022 a květnem 2023 80 miliard rublů za dodávky. Nechá vyšetřit, jestli z těchto peněz nebylo něco zpronevěřeno.

„Putin se zřejmě rozhodl zničit Prigožinovu reputaci a zřejmě ho zbavit finančních zdrojů za trestné činy, které nejsou spojené se vzpourou. Slíbil mu, že za tu ho stíhat nebude.

Je to podobné jako v řadě kauz opozičního vůdce Alexeje Navalného, kterého ruská prokuratura také stíhala za zpronevěry.

Putin opět ve vystoupení nezmínil ani jednou Prigožina jménem, což udělal už při předchozím vyjádření po zahájení vzpoury ve snaze ho vymazat z veřejného prostoru, stejně jako to dělal v případě Navalného.

ISW spekuluje, nakolik si v případě stíhání za jiné trestné činy může být Prigožin jist bezpečím v Bělorusku.

Lukašenkova vysoká hra

ISW také naznačuje možný důvod zapojení běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka do řešení vzpoury. Právě Lukašenko má stát za dohodou, že Prigožin zastaví tažení za Moskvu výměnou za azyl v Bělorusku. „Lukašenko se zřejmě pokouší využít wagnerovců v Bělorusku, aby získal manévrovací prostor, když brání snaze Ruska pohltit Bělorusko.“

Generál Surovikin prý věděl o chystané vzpouře wagnerovců

Válka na Ukrajině

Putin to Prigožinovi spočítal. Řekl, kolik Rusko vyplatilo wagnerovcům i kolik si vydělal jejich šéf

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám