Hlavní obsah

Putin to Prigožinovi spočítal. Řekl, kolik Rusko vyplatilo wagnerovcům i kolik si vydělal jejich šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Žoldnéře Wagnerovy skupiny plně financoval ruský stát, který jim za rok vyplatil na výplatách a prémiích 86 miliard rublů (21,7 miliardy korun), řekl podle serveru fontanka.ru ruský prezident Vladimir Putin při úterním setkání s vojáky v Kremlu. Další částky prý byly vynaloženy na jejich pojištění.

Foto: Telegram

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin a jeho žoldnéři

Článek

„Financování Wagnerovy skupiny měl plně na starosti stát,“ řekl Putin. „Od května 2022 do května 2023 šlo ze státního rozpočtu 86,262 miliardy rublů (21,7 miliardy korun) na výplaty a prémie,“ uvedl podle serveru. Dodal, že kromě toho se ještě ze státní kasy platilo „pojištění“, na které padlo 110,179 miliardy rublů (27,8 miliardy korun).

Ve zjevné narážce na šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina upřesnil, že majitel společnosti Konkord (Prigožinova cateringová firma) získal od státu kolem 80 miliard rublů přes Vojentorg, firmu, která se zabývá státními vojenskými zakázkami všeho druhu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin před projevem k vojákům v Kremlu.

Prigožin před časem tvrdil, že svou žoldnéřskou společnost financoval sám, než ho „globální rozšíření“ jejích aktivit donutilo hledat i jiné zdroje.

Vzpoura wagnerovců a jejich šéfa Prigožina vypukla v pátek na protest proti armádnímu velení, které údajně nařídilo ostřelování jednoho z jejich stanovišť. V sobotu se proměnila na tažení na Moskvu, které ale uťala dohoda, podle níž se wagnerovci mohou přidat k ruské armádě, odejít do civilu, nebo do Běloruska.

Podle ujednání se má Prigožin uchýlit do Minsku, podle státní běloruské agentury Belta je již na území Běloruska.

Prigožinovo letadlo přistálo u Minsku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám