Hlavní obsah

Generál Surovikin prý věděl o chystané vzpouře wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin podle amerického deníku The New York Times dopředu věděl o víkendové vzpouře wagnerovců. USA se snaží zjistit, jestli ji pomáhal i plánovat.

Foto: Právo

Ruský generál Sergej Surovikin

Článek

New York Times své tvrzení opírá o vyjádření amerických činitelů, kteří mají k dispozici zpravodajské informace. Podle nich existují náznaky, že i další ruští generálové mohli podporovat snahu Prigožina vynutit si změnu v čele ministerstva obrany a  generálního štábu.

Ruský prezident Vladimir Putin se nyní podle amerických činitelů musí rozhodnout, jestli věří tomu, že Surovikin skutečně Prigožinovi pomáhal, a jak v takovém případě reagovat.

Sobotní drama

Ruská žoldnéřská armáda známá jako Wagnerova skupina, kterou vlastní a vede Jevgenij Prigožin, se o víkendu vzbouřila. V sobotu obsadila milionové město Rostov na Donu a táhla na Moskvu. Vyprovokoval ji k tomu údajný útok ruské armády na tábor wagnerovců.

Dramatická situace, kterou s obavami z hrozící občanské války sledoval celý svět, se uklidnila v sobotu večer, kdy se do sporu Prigožina s Kremlem vložil běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Prigožin po jeho intervenci souhlasil s deeskalací napětí a odchodem do Běloruska, kde se podle dostupných informací nejspíš už skutečně nachází. Wagnerovci souhlasili s předáním těžké vojenské techniky ruské armádě.

Surovikin byl velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině do ledna, než ho vystřídal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Surovikin byl tehdy jmenován jeho zástupcem.

Wagnerovci předají těžkou techniku ruské armádě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám