Hlavní obsah

Putin se chystá na oligarchy, kteří nepodporují válku. Už jim vyhrožuje

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v posledních dnech opakovaně kritizoval ruské elity a oligarchy, kteří upřednostňují své „sobecké zájmy“ a nepodporují válku na Ukrajině. Podle Institutu pro studium války (ISW) se je tak snaží donutit k podpoře a zřejmě si připravuje i cestu pro znárodnění jejich majetku.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin 25. prosince zmínil, že v Rusku „jsou lidé, kteří jednají výhradně ve svém vlastním zájmu“, když nedávají najevo dostatečnou podporu pro válku. Dodal, že 99,9 procenta Rusů by „obětovalo vše pro vlast“.

Už 22. prosince kritizoval ruský prezident některé podnikatele a specialisty, kteří podle něj odčerpávají peníze z Ruska do zahraničí. „Jestli člověk není spojen s touto zemí a odčerpává odsud peníze a vše má tam (v zahraničí), neoceňuje zemi, kde pracuje, tak takoví lidé pro nás představují nebezpečí,“ uvedl Putin, aniž by upřesnil, koho má na mysli těmi, kteří „pracují na dálku, vydělávají v Rusku a žijí si za hranicemi“.

V dodatku, kde zmiňoval, že jde jen o menšinu, se ukázalo, že cílí na oligarchy, protože to byla jediná skupina, kterou v této souvislosti jmenoval: „Naprostá většina lidí včetně těch z velkého byznysu jsou vlastenci.“ Věta v sobě skrývá výhrůžku. Jasně dává najevo, že část elit z řad oligarchů není patriotická a loajální.

Další Putinův kritik je mrtvý. Klobásový milionář „vypadl“ z okna v indickém hotelu

Zahraniční

„Každý se snaží nejen zůstat, žít a pracovat v Rusku, ale pracovat ve prospěch naší země,“ dodal ještě Putin návod, jak se mají občané Ruské federace chovat.

Daň je jen prvním krokem

Předseda dolní komory parlamentu Vladimir Volodin 25. prosince už oznámil, že se připravuje změna zákona, která umožní uvalit zvýšené daně na ty, kdož odešli z Ruska a pracují na dálku: „Je správné zbavit výhod ty, kteří opustili Ruskou federaci, a zavést pro ně zvýšenou daňovou sazbu. Pracujeme na vhodných změnách zákonů.“

Podle ISW se Putin snaží těmito kroky a výhrůžkami donutit elity a oligarchy, aby více podporovali válku na Ukrajině. Institut nevylučuje ani to, že nakonec zabaví majetky neloajálních, jak to udělal na počátku své vlády, aby zabránil rozkrádání Ruska a donutil oligarchy spolupracovat s ním pod hrozbou ztráty majetku i svobody. Výzvy k zestátnění majetku velkých podnikatelů, kteří nepodporují válku, už zazněly.

Majitele soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu řekl, že by Rusko mělo zkonfiskovat majetek elitám, které „ignorují nebo nepodporují zvláštní vojenskou operaci“.

Podivné smrti oligarchů

V Rusku po zahájení invaze na Ukrajinu leckdy za neobjasněných okolností zemřelo už několik oligarchů. Naposled Pavel Antov, vypadl z okna v Indii, kde slavil své 65. narozeniny. Velkouzenář s majetkem asi 100 milionů dolarů byl členem Jednotného Ruska, nedávno ale kritizoval válku na Ukrajině jako hroznou.

Zemřel jen dva dny poté, co podlehl infarktu generální ředitel Admiralitní loděnice Alexandr Buzakov.

Letos také za ne zcela jasných okolností zemřeli ředitel Lukoilu Ravil Maganov, ředitel společnosti Astra Shipping Jurij Vorornov, bývalý zástupce ředitele Novateku Sergej Protosenja nebo ředitel transportní divize Gazpromu Leonid Šulman.

Zvýšíme vám daně, vzkázala Státní duma Rusům v zahraničí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám