Hlavní obsah

Putin navrhuje NATO raketové moratorium

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal šéfům všech členských států Severoatlantické aliance dopis, v němž navrhl moratorium na rozmístění raket středního a kratšího dosahu v Evropě, napsal list Kommersant. Dopisy podobného znění zaslal šéf Kremlu i nečlenským zemím NATO, například Číně, uvedl deník s odkazem na své zdroje z diplomacie.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rusko již oznámilo své rozhodnutí nerozmisťovat rakety středního a kratšího doletu v Evropě nebo v jiných regionech. Vyzvali jsme proto Spojené státy a jejich spojence, aby přijali podobné závazky. Žádáme vás, abyste podpořili naše úsilí ve prospěch oznámení moratoria,“ píše Putin.

Šéf Kremlu reagoval na srpnový zánik rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), která zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů. Smlouva INF pozbyla platnosti, když se z jejího porušování vzájemně obviňovaly Rusko i USA.

USA poprvé otestovaly raketu, kterou zakazovala nedávno vypovězená smlouva s Ruskem

Zahraniční

Rusko se po zániku smlouvy INF zavázalo, že v Evropě ani v jiných částech světa neumístí své rakety středního a krátkého doletu, pokud tak neučiní Američané. V evropských metropolích ale podle Kommersantu závazek nevzbudil žádné nadšení, protože Moskva podle NATO už takové rakety na svém území má.

Z Putinova dopisu, odeslaného minulý čtvrtek, ale vyplývá, že Rusko je ochotno svůj závazek vystavit mezinárodní kontrole.

Reklama

Výběr článků

Načítám