Hlavní obsah

Putin nařídil vojákům bojovou pohotovost

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil bojovou pohotovost pro jednotky centrálního vojenského okruhu, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Podle generálního štábu se mimořádné prověrky bojové připravenosti týkají 65 000 vojáků. Jednostranné příměří vyhlášené ukrajinským prezidentem zatím nevedlo ke konci bojů, v noci byly napadeny hraniční přechody a zraněno šest ukrajinských vojáků.

Foto: Reuters

Ruský vojenský tábor u vesnice Severnij v belgorodské oblasti

Článek

”Na základě rozkazu byly od 11:00 moskevského času (9:00 SELČ) uvedeny do stavu pohotovosti všechny jednotky centrálního vojenského okruhu, stejně jako další jednotky, které se nyní v regionu nacházejí,” sdělil podle agentury Interfax ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Prověrky bojové připravenosti mají trvat do 28. června.

Prezident Putin, který je vrchním velitelem ruské armády, nařídil předem neoznámenou prověrku vojenských jednotek i letos koncem února těsně před březnovou ruskou anexí Krymu. Pohotovost se tehdy týkala západního a centrálního vojenského okruhu.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-27

Součástí cvičení bude přesun výsadkové divize z Ivanova, který leží asi 200 kilometrů východně od Moskvy, dál na východ - do Čeljabinské oblasti.

Jednotky centrálního okruhu zahrnují například Ural či Volgogradskou oblast, která leží nedaleko Ukrajiny. V centrálním okruhu ale nejsou regiony sousedící přímo s Ukrajinou, upozornila agentura AP.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen tento týden upozornil, že k hranicím s Ukrajinou se přesunulo dalších několik tisíc ruských vojáků. [celá zpráva]

Napadené hraniční přechody

Separatisté na východě Ukrajiny neberou ohled na jednostranné příměří vyhlášené v pátek ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Uvedla to v sobotu ukrajinská pohraniční služba.  Již v pátek byl napaden hraniční přechod Izvarine v Luhanské oblasti.

„Kolem 21:20 ozbrojení útočníci přijeli k přechodu v autech a začali střílet na posádku pohraniční služby. Pohraničníci podnikli všechna opatření, aby na bezpečná místa evakuovali civilisty, kteří byli na přechodu,“ uvedla pohraniční služba. Potom pohraničníci zaujali pozice, aby mohli palbu opětovat. Při střelbě podle Ukrajinske pravdy zasáhli útočníci i jednoho z ruských pohraničníků. Rusko poté obvinilo Kyjev, že sám porušil příměří.

Pod palbu se v sobotu dostaly i další hraniční přechody. Napaden byl přechod Vycelki, uvedla pohraniční služba: „Útočníci vedli mohutnou minometnou palbu od 1:50 do 2:20. Použili i ostřelovačské a automatické zbraně. Palbou byli zraněni tři pohraničníci, jeden je ve vážném stavu. Poškozena byla i technická zařízení.“

Poté, mezi 2:30 a 3:00 separatisté zaútočili na přechod Uspěnka. Pohraničníci palbu opětovali a útočníky zahnali.

Kyjev vyhlásil příměří poté, co oznámil, že má hranici s Ruskem pod kontrolou. Separatisté nemají kudy dopravovat zásoby.

Povstalci na východě Ukrajiny příměří hned po pátečním vyhlášení odmítli, protože nebyla současně stažena vojska.

Reklama

Výběr článků

Načítám