Hlavní obsah

Na Ukrajině přibývá ruské vojenské techniky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině bylo objeveno deset raketometů typu Grad a další obrněná technika, která pochází z Ruska. Uvedl to v pátek ukrajinský ministr obrany Mychajlo Koval. Současně oznámil, že pašování zbraní z Ruska by už nemělo pokračovat, protože ukrajinské síly získaly pod svou kontrolu celou hranici s Ruskem.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Separatisté se dvěma tanky u Doněcka.

Článek

„Naše síly dokončily obklíčení problematického regionu a obnovily kontrolu nad ukrajinskou státní hranicí. Plně jsme zablokovali možnost přivážení jakéhokoli vojenského vybavení z Ruské federace,” řekl podle agentury Reuters Koval ve svém pátečním projevu v parlamentu. Jeho tvrzení ale nelze ověřit.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Vyhořelý kamión u kontrolního stanoviště poblíž Luhansku

„U nás byla operativní informace o tom, že deset vojenských systémů Grad BM-21 bylo přesunuto přes ukrajinské hranice a nacházejí se na území Ukrajiny,“ řekl Koval a dodal, že jeden z těchto raketometů už byl zničen. Následné zkoumání raketometu ukázalo, že je z výzbroje 18. motostřelecké brigády Jižního vojenského okruhu, která sloužila v Čečensku.

K dalším šesti raketometům uvedl podle Ukrajinske pravdy: „Sledujeme je. Jakmile se připraví ke střelbě, zahájíme na ně palbu. Naše akce jim nedovolí střílet. Zaznamenali jsme jen dva případy, kdy raketomety zahájily palbu. Poprvé to bylo u Belopolje a podruhé u Ambrosijevki.” Obě strany konfliktu se obviňují z nasazení raketometů.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Separatisté v tanku

Koval pak upřesnil informace o tankové výzbroji separatistů. Podle něj ze tří tanků T-64, které získali z Ruska, byl jeden zničen a z dalšího musela posádka utéci. Dodal, že separatisté také využívají dva tanky IS-2 z druhé světové války, které byly na památnících, jeden z nich je pojízdný.

Boj na hranicích

V noci na pátek se pokusili separatisté překročit hranice. Národní garda jich část zabila, zbytek zadržela. Přitom získala i obrněný transportér BTR-80. I ten pocházel z Ruska. Uvedl to ministr vnitra Arsen Avakov, který ukázal na svém facebookovém profilu i fotografii vozidla a jeho servisní knížky.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obrněný automobil separatistů v Siversku u Krasného Lymanu.

Rusko podle NATO přisouvá vojska k ukrajinské hranici

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ve čtvrtek v Londýně uvedl, že Rusko se už od hranic s Ukrajinou nestahuje, ale naopak tam přesouvá své síly: „Pozorujeme nyní nové shromažďování ruských vojáků kolem ukrajinské hranice. Bylo zde rozmístěno nejméně dalších několik tisíc příslušníků ruské armády. Pokud jsou tam (vojáci) rozmísťováni, aby zastavili přísun zbraní a ozbrojenců (z Ruska na Ukrajinu), pak by to byl pozitivní krok. Ale to není to, co vidíme. „Podle něj se spíš zdá, že Rusko má v úmyslu využít svou armádu k dalšímu zastrašování Ukrajiny.

Rusko Rasmusseonovy výroky v pátek odmítlo. Zahraničněpolitický poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov uvedl, že Moskva jen z bezpečnostních důvodů posiluje pohraniční stráž, což je „její právo”.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kontrolní stanoviště separatistů u Luhansku

„V tomto případě se nejedná o nějaké shromažďování vojáků, ale o opatření směřující k posílení ochrany ruských hranic,” konstatoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Počet zmíněných příslušníků ozbrojených sil je dán nutností zajistit adekvátní úroveň bezpečnosti na hranicích.“ Podle Peskova se tak plní Putinův několik týdnů starý přímý rozkaz kvůli „častému narušování” hranice z ukrajinské strany, a to i „ukrajinskou vojenskou technikou”.

Počet obětí roste

Od zahájení protiteroristické operace (ATO) proti separatistům zahynulo na východě Ukrajiny do čtvrtečního rána čtvrtka 156 vojáků, 120 z nich jich padlo v bojích. Čísla uvedl příslušník generálního štábu pro Rádio Svoboda. Ztráty podle něj nezahrnují padlé z řad pohraničníků a gardistů. Dodal, že rodiny pozůstalých dostávají podporu ve výši 609 tisíc hřiven (1,2 mil korun).

Počet obětí od čtvrtka vzrostl za posledních 24 hodin o dalších dvanáct vojáků a jednoho gardistu.

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Dým z exploze u nemocnice ve Slavjansku, kde mají štáp separatsitké. Ostřelují ho ukrajinské síly

Padli v boji při pokusu získat z rukou separatistů Jampol a Kirovskou nedaleko Krasného Lymanu. „Pod kontrolu se dostal most přes řeku Severní Doněc, Slavjansk je zablokován,“ uvedl představitel tiskového odboru Rady národní bezpečnosti  a obrany Volodymir Čepovij. Ten také potvrdil likvidaci 300 separatistů. Podle něj byl zničen skoro celý prapor separatistů Zarja. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám