Hlavní obsah

Putin lituje, že na Ukrajinu nevpadl dřív. Carlson je podle něj nebezpečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nelituje, že napadl Ukrajinu, ale toho, že to neudělal už dříve. Šéf Kremlu to řekl v rozhovoru pro stanici Rossija 1, který se jinak týkal převážně jeho dřívějšího interview s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem. Putin si jej překvapivě nepochvaloval. Carlsona označil za nebezpečného - prý jej zaskočil tím, že mu záměrně nedával ostré otázky.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru na stanici Rossija 1

Článek

„Jediné, čeho můžeme litovat, je, že jsme své aktivní akce nezačali dříve v domnění, že máme co do činění se slušnými lidmi,“ posteskl si Putin ruskému moderátorovi Pavlu Zarubinovi.

Postěžoval si přitom na neplnění minských dohod (o jejichž porušování a rozdílnou interpretaci se během let přely obě strany - pozn. red.) mezi Ukrajinou a proruskými separatisty, které podle šéfa Kremlu jen daly Kyjevu čas se vyzbrojit. Obvinil přitom Francii a Německo, že Moskvu v tomto ohledu „vodily za nos“.

Biden je pro Rusko lepší než Trump, řekl Putin

Zahraniční

Amerického moderátora Carlsona, který s ním vedl rozhovor ve značně nekonfrontačním duchu, pak Putin označil za „nebezpečného člověka“. Ruský prezident prý od amerického moderátora očekával „ostré otázky“ a byl připraven odpovídat ve stejném duchu. Carlson prý však „přesně podle svého plánu“ trpělivě naslouchal dlouhým Putinovým promluvám. „Proto jsem z toho rozhovoru, upřímně řečeno, plné potěšení neměl,“ dodal šéf Kremlu.

Na Zarubinovu otázku, zda by snad mohl být Carlson ve Spojených státech zatčen, Putin odvětil, že by to bylo „dobré“. „Liberálně demokratická diktatura, která je v dnešní vládnoucí třídě v Americe jasně zastoupena, by pak ukázala svou pravou tvář,“ nechal se slyšet ruský prezident.

V témže rozhovoru také prohlásil, že by jako vítěze letošních prezidentských voleb v USA upřednostnil stávajícího Joea Bidena, který je podle Putina předvídatelnější než jeho sok Trump.

Putinův rozhovor u moskevských diváků propadl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám