Hlavní obsah

Biden je pro Rusko lepší než Trump, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden je zkušenější a předvídatelnější než jeho předchůdce Donald Trump, řekl ve středu šéf Kremlu Vladimir Putin. Pro Rusko je podle něj lepší Biden, s oběma je ale ochoten spolupracovat.

Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin v rozhovoru s novinářem kanálu Rossija-1 Pavlem Zarubinem odpovídal na dotaz, kdo je pro Rusko lepší, zda demokrat Biden, nebo republikán Trump. Oba jsou pravděpodobní soupeři v boji o Bílý dům.

„Biden. Je to zkušenější, předvídatelnější člověk, politik staré školy. Ale budeme spolupracovat s každým americkým prezidentem, kterému americký lid důvěřuje,“ poznamenal Putin podle agentury Reuters.

Spojené státy i Rusko letos čekají prezidentské volby. V Rusku budou v březnu a za vítěze je předem považován Putin, v USA budou v listopadu.

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi

Amerika

O Trumpovi Putin řekl, že má vlastní názor na to, jak by se měly vyvíjet vztahy Washingtonu s jeho spojenci, když komentoval „současnou nespokojenost“ v Evropské unii v souvislosti s možným návratem Trumpa do funkce prezidenta USA.

Trump o víkendu vyvolal pobouření projevem na předvolebním mítinku, kde prohlásil, že jako prezident jednou varoval lídra nespecifikované alianční země, že USA by jí v případě ruského útoku nepřišly na pomoc, nebude-li dávat dostatečné peníze na obranu. Údajně tehdy dodal, že by Rusko „povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí“, přičemž příběh prezentoval jako ukázku svého úspěšného nátlaku na spojence ohledně vojenských rozpočtů.

Rusko už dva roky útočí na Ukrajinu, kterou v obraně z velké části podporují právě Spojené státy. Biden se v současnosti snaží prosadit u zákonodárců schválení peněz na pokračování pomoci, což i kvůli jiným tématům naráží na převážně republikánský odpor.

Jak ukončit válku za den? Řekneme Putinovi, že dáme Ukrajině ještě víc zbraní, vymyslel Trump

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám