Hlavní obsah

Putin je mimo. Pokud padne Ukrajina, budou na řadě pobaltské země, varuje ruský expremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle bývalého ruského premiéra Michaila Kasjanova, který nyní vede opoziční stranu Parnas, by mohla válka na Ukrajině trvat dva roky. Varoval, že v případě porážky Ukrajiny budou ohroženy pobaltské země.

Foto: Profimedia.cz

Michail Kasjanov na archivním snímku

Článek

„Jestliže padne Ukrajina, budou pobaltské státy další na řadě,“ řekl agentuře AFP 64letý Kasjanov, který byl premiérem během prvního funkčního období prezidenta Vladimira Putina v letech 2000 až 2004. Odhadl, že by válka mohla trvat dva roky, ale neuvedl, na základě čeho tak soudí.

Že Rusko rozpoutá válku, mu bylo jasné ještě před útokem. „Když jsem viděl setkání ruské bezpečnostní rady, uvědomil jsem si, že bude válka,“ řekl Kasjanov. Rada jednala tři dny před invazí.

Znal jsem jiného Putina. Tenhle je mimo

Domnívá se, že Putin selhal v úsudku: „Vidím, že Putin je mimo. Ne v medicínském slova smyslu, ale v politickém. Znal jsem jiného Putina.“

Vládce Kremlu podle Kasjanova vybudoval systém postavený na strachu a vlastní beztrestnosti: „Toto jsou úspěchy systému, který povzbuzován Putinem, začal být ještě krutější a cyničtější než ten v posledním období Sovětského svazu. V podstatě se jedná o systém KGB založený na naprosté nezákonnosti. Je jasné, že (jeho exponenti) neočekávají žádný trest.“

Kasjanov žije nyní mimo Rusko a ze strachu neuvádí kde.

Neponížit Putina? Chyba

Odmítl názor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že by Putin neměl být ponížen. „Jsem přesvědčen, že je to špatně a že se Západ touto cestou nevydá,“ řekl Kasjanov, který odmítá i nápady ukončit válku výměnou za postoupení nějakého území Rusku.

Kasjanov je přesvědčen, že Putin by mohl být vystřídán „kvazinásledovníkem“, kterého budou ovládat tajné služby. Ten ale podle jeho názoru nebude schopen ovládat zemi dlouhodobě.

Je přesvědčen, že pak dojde na svobodné volby: „Jsem si zcela jist, že se Rusko vrátí na cestu budování demokratického státu.“ Deputinizace ale podle něj potrvá dekádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám