Hlavní obsah

Rusko se svou tichou ponorkou úspěšně otestovalo řízenou střelu

Moskva

Nejnovější ruská konvenční ponorka Petropavlovsk-Kamčatskij úspěšně odpálila řízenou střelu s plochou dráhou letu Kalibr. Vypálila ji z Japonského moře na cíl na ruském pobřeží vzdálený více než 1000 kilometrů. Napsala to v úterý agentura TASS s odvoláním na velení Tichooceánského loďstva ruského vojenského námořnictva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko odpálilo cvičně z ponorky v Japonském moři střelu na cíl vzdálený přes 1000 kmVideo: Reuters

 
Článek

„Nejnovější dieselová ponorka Petropavlovsk-Kamčatskij v Japonském moři vypustila řízenou střelu Kalibr na pozemní cíl z ponořené pozice,“ píše se ve zprávě vojenského námořnictva.

Střela zasáhla cíl na pobřežním cvičišti v odhadovaném čase. „Dosah střelby přesáhl 1000 kilometrů,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Nešlapejte na bolavá místa, nebo přijde vojenská odveta, vzkázala Moskva NATO

Evropa

Plavidlo s dieselelektrickým pohonem o výtlaku 3900 tun patří podle agentury TASS k nejtišším na světě. Má délku 74 metrů, maximální výtlak více než 3900 tun, provozní hloubku 240 metrů, maximální hloubku ponoření 300 metrů a dojezd 7500 mil. Hlavní údernou výzbrojí ponorky jsou právě střely Kalibr.

Agentura Reuters spojila cvičení ruské ponorky s územním sporem s Japonskem o jižní část Kurilských ostrovů, které Tokio označuje za Severní teritoria. Spor o souostroví, které na konci druhé světové války obsadili sovětští vojáci, dodnes brání uzavření mírové smlouvy mezi oběma státy.

Rusko obnovilo základnu na Kurilských ostrovech, rozmístilo tam protilodní rakety

Svět
Foto: Profimedia.cz

Ponorka Petropavlovsk-Kamčatskij

Reklama

Výběr článků

Načítám