Hlavní obsah

Putin dostane ve volbách dvě třetiny hlasů, naznačuje průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ruské vlády Vladimir Putin by mohl v blížících se prezidentských volbách získat až dvě třetiny hlasů a s velkou pravděpodobností se stane vítězem hned v prvním kole. Uvedlo to v pátek ruské výzkumné centrum Levada ve zprávě o výsledcích jednoho z posledních předvolebních průzkumů veřejného mínění. Volit prezidenta Rusové půjdou v neděli 4. března.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Ruský premiér Vladimír Putin během proslovu k jeho prezidentské kandidatuře v Moskvě.

Článek

Mezi všemi občany s volebním právem má podle průzkumu Putin podporu 43 až 46 procent. Mezi těmi, kdo jsou už pevně rozhodnuti jít k volebním urnám, se podpora Putina pohybuje mezi 63 a 66 procenty, řekl v pátek na tiskové konferenci v Moskvě šéf centra Levada Lev Gudkov.

O něco menší, byť trvale stoupající podporu pro nejvlivnějšího muže ruské politické scény vykazují průzkumy ruské státní agentury VCIOM. Podle zatím posledního z nich publikovaného v pondělí by měl Putin dostat 58,6 procenta hlasů, zatímco o deset dnů dříve měl podporu 53 procent voličů, koncem ledna by mu hlas odevzdalo 51,5 procenta voličů, o měsíc dříve 48 procent.

Do voleb jde pět ruských politiků, ale žádný z nich podle průzkumu centra Levada nebude pro Putina příliš vážným soupeřem. S odstupem za premiérem následuje šéf komunistů Gennadij Zjuganov, pro kterého by hlasovalo 15 procent lidí rozhodnutých jít k volbám. Vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij by měl dostat osm procent, liberál Michail Prochorov šest a levicový politik Sergej Mironov pět procent hlasů.

Reklama

Související články

Gorbačov se stydí za Putina

Sovětský vůdce Michail Gorbačov, který přispěl k pádu východního bloku, přišel zatím s nejtvrdší kritikou současného ruského premiéra Vladimira Putina. Řekl,...

Putin zřejmě svoji stranu po volbách rozporcuje

Hlavní kremelská strana Jednotné Rusko plánuje reformu, jejíž součástí může být změna názvu strany, ale dokonce i její rozpuštění. Napsal to v pátek moskevský...

Výběr článků

Načítám