Hlavní obsah

Ruské samoděržaví: Po Putinovi možná budu zase kandidovat já, řekl Medvěděv

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve středu připustil, že by v budoucnu mohl ve volbách hlavy státu znovu kandidovat. Jeho slova během setkání se studenty žurnalistiky na Moskevské univerzitě citovala agentura RIA Novosti.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Nikdy jsem neřekl, že už nebudu kandidovat. Připomínám, že mi je teprve 46 let. To není tak vážný věk, abych se kvůli němu zdržel dalších politických bitev. Tentokrát jsem se ale definitivně rozhodl nekandidovat,“ prohlásil Medvěděv. Dodal, že toto rozhodnutí přijal, „protože dávalo politicky smysl“.

Já na bráchu, brácha na mě

Kandidaturu do voleb, jež se uskuteční v březnu, oznámil premiér Vladimir Putin, který již prezidentský úřad zastával dvě funkční období mezi lety 1999 a 2008. Potom za svého nástupce označil před voliči Dmitrije Medvěděva, jenž pro něj pracoval hned po studiích, když ještě Putin stál v čele petrohradské radnice.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medvěděv na horách s Vladimirem Putinem

Medvěděv se stal nejmladší hlavou Ruska od carské éry. Putin se stal předsedou vlády a jím vedená strana Jednotné Rusko s parlamentní většinou hravě prosadila změnu ústavy, podle níž má být příští prezident zvolen na šest let.

Změna ústavy dala Putinovi možnost kandidovat znovu. Nepřekvapilo, když Putin prohlásil, že bude-li zvolen, chce za premiéra Medvěděva.

V případě dvojího zvolení v následujících volbách může Putin vládnout až do roku 2024. To bude Medvěděvovi „teprve“ 58 let a na šest roků může zase u kormidla vystřídat svého učitele. Putin s Medvěděvem tedy mohou vládnout Rusku až do roku 2030.

Reklama

Související články

Putin chce, aby volby monitorovaly kamery

Ruský premiér Vladimir Putin ve čtvrtek navrhl instalovat při březnových prezidentských volbách kamery, které budou nepřetržitě na internet přenášet dění ve...

Putin si jako premiér vydělal 11 miliónů

Ruská ústřední volební komise zveřejnila údaje o majetku bývalého ruského prezidenta Vladimíra Putina. Vyplývá z nich, že si za poslední čtyři roky, strávené...

Výběr článků

Načítám