Hlavní obsah

Putin by mohl v dubnu navštívit Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin možná 27. dubna navštíví Turecko a zúčastní se slavnostního otevření první jaderné elektrárny v zemi, kterou postavila ruská státní korporace Rosatom. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na turecká média.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pan Putin možná do Turecka přijede 27. dubna na inaugurační ceremonii. Nebo se zúčastníme ceremonie online,“ uvedl Erdogan v soukromé televizní stanici ATV.

Turecko podobně jako Západ a další země odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu, zároveň se ale snaží udržet dobré vztahy s Moskvou a jako jediná členská země NATO se nepřipojilo k protiruským sankcím.

V některých záležitostech působí Ankara jako neutrální prostředník, zaštítila například OSN zprostředkované dohody o vývozu obilí z Ruskem blokovaných ukrajinských přístavů a snažila se také o zajištění mírových rozhovorů.

KOMENTÁŘ: Osudné chyby tureckého autokrata – Alex Švamberk

Komentáře

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal začátkem března na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač. Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou soud obvinil z válečného zločinu nezákonné deportace stovek dětí z Ukrajiny.

Zatykač znamená, že by mohl být ruský prezident zadržen a poslán do Haagu v případě, že navštíví jakoukoli z členských států Mezinárodního trestního soudu. Těch je nyní 123, kromě Ruska mezi nimi ale není například ani Čína, Spojené státy nebo právě Turecko.

Foto: ICC

Země, které ratifikovaly Římský statut Mezinárodního trestního soudu. Jsou vyznačeny modře

Průzkum v Turecku: Erdogan by ve volbách prohrál s opozičním kandidátem

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám