Hlavní obsah

Průtahy s potvrzováním hlasů Poláků ze zahraničí jsou enormní. Člen volební komise omdlel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv v pondělí večer bylo už o výsledku nedělních polských parlamentních voleb víceméně jasno, s potvrzováním hlasů Poláků, kteří volili v zahraničí, byly stále extrémní problémy. Tamní volební komise čekaly na schválení hlasovacích protokolů, které zaslaly ústřední volební komisi v Polsku, dlouhé hodiny marně.

Foto: Profimedia.cz

Poláci mířící během nedělních voleb na ambasádu v Londýně

Článek

„Bez jídla a bez spánku nesmějí jejich členové areál opustit. Ve Švédsku jeden člověk dokonce omdlel. Pozorovatelé varují, že něco takového vidí poprvé,“ napsal web listu Fakt.

„Jsem ve volební komisi od roku 1996. Něco tak skandálního jsem ale ještě neviděl,“ řekl listu Gazeta Wyborcza Maciej Klich, který ve Švédsku na polské volby dohlížel.

Už před zahájením hlasování podle některých polských médií panovaly obavy, že se sčítáním hlasů ze zahraničí budou problémy. To se následně potvrdilo.

Na potvrzení protokolů z polské centrály v pondělí už od rána celý den čekali nejen v Švédsku či Španělsku, mimořádné problémy stejného druhu hlásily i volební komise v Norsku, Británii, německém Karslruhe či nizozemském Haagu.

Někteří představitelé polské opozice za tím viděli pokus zabránit započtení Poláků hlasujících v zahraničí.

„Toto je hra, jak zneplatnit hlasy polské diaspory,“ napsal například v pondělí na sociální síti X poslanec Občanské platformy Robert Tyszkiewicz s tím, že volební komise v zahraničí měly na zanesení oprav a případných připomínek centrální komise čas jen do devíti hodin večer.

Státní volební komise během pondělí na množící se dotazy ohledně potvrzování hlasů ze zahraničí reagovala tím, že vše probíhá podle řádných procedur.

„Pokud je v protokolech takzvané systémové varování, například nesedí nějaké údaje, má komise povinnost to podrobně vysvětlit. Často je to uděláno nedostatečně nebo vůbec, potom musí protokoly znovu opravit,“ vysvětlovala podle stanice TVN24 enormní zpoždění vysvětlit šéfka státní volební komise Magdalena Pietrzaková.

Po sečtení 90 procent okrsků v nedělních parlamentních volbách bylo v pondělí večer už téměř jisté, že konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) na většinu v Sejmu nedosáhne a vládu bude sestavovat opozice.

Vládní Právo a spravedlnost mělo 36,4 procenta hlasů, druhá Občanská platforma 29,7 procenta a třetí Třetí cesta 14,5 procenta.

Za nimi následovala Nová levice (8,4) a Konfederace (7,1), informoval server onet.pl s odvoláním na údaje státní volební komise. Opozice (Občanská platforma s Třetí cestou a Novou levicí) měly už dohromady více než 52 procent hlasů.

Polští voliči k referendu nepřišli

Parlamentní volby

Právo a spravedlnost zřejmě vyhrálo, vládu bude sestavovat jen těžko

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám