Hlavní obsah

Právo a spravedlnost zřejmě vyhrálo, vládu bude sestavovat jen těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) Jarosława Kaczyńského podle exit pollů se ziskem 36,8 procenta vyhrálo volby a může se udržet u moci třetí volební období za sebou. Opoziční Občanská platforma (PO) Donalda Tuska je druhá s 31,6 procenta hlasů.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Lídr Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński reagoval na výsledky exit pollů slovy, že jeho strana opět zvítězila

Článek

PiS zůstává nejsilnější stranou, ale podle exit pollů nedosáhlo na vládní většinu. Polská proevropská opozice má podle odhadů výsledků voleb do Sejmu, dolní komory parlamentu, šanci sestavit vládu.

Podle odhadů institutu Ipsos pro televizi TVN24 obsadí opoziční Občanská koalice (31,6 procenta hlasů), středová Třetí cesta (13 procent) a Nová levice (8,6 procenta) ve 460členném Sejmu 248 křesel.

Právu a spravedlnosti připadne 200 mandátů. Ultrapravicová Konfederace, která měla být předpokládaným partnerem PiS do vlády, bude mít 12 poslanců.

Volby v Polsku vyhrála PiS, blíž k vládě má opozice

Evropa

Volby ozdobila rekordní účast 72,9 procenta oprávněných voličů.

Foto: Michal Dyjuk, ČTK/AP

Lídři třetí cesty Władysław Kosiniak-Kamysz (vlevo) a Szymon Holownia ve své centrále ve Varšavě

Exit polly připravila pro tři hlavní polské televizní stance TVP, Polsat a TVN agentura Ipsos. Prováděly se před 900 náhodně vybranými volebními místnostmi, údaje pro agenturu Ipsos shromažďovalo 1850 lidí.

Ve vítězství věří Kaczyński i Tusk

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám