Hlavní obsah

Proti diktátu Bruselu. Kaczynski a Orbán sjednotili kritiky EU ze 14 zemí

Nejvýraznější kritici stávajících poměrů v Evropské unii napříč členskými státy spojili síly, aby si vynutili debatu o budoucnosti bloku. Lídři šestnácti nacionalisticky laděných partají ze čtrnácti zemí, včetně Jaroslava Kaczynského, Mattea Salviniho, Marie Le Penové nebo Viktora Orbána, minulý týden podepsali deklaraci požadující návrat kompetencí národům. Na září svolávají do Varšavy ideovou konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Šéf PiS Jaroslaw Kaczynski (vlevo) a maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Evropská unie potřebuje důkladnou reformu, protože se dnes místo ochrany Evropy a jejího dědictví sama stává zdrojem problémů a nejistoty,“ píše se v deklaraci, kterou minulý týden podepsali lídři šestnácti politických stran ze čtrnácti zemí.

Žádná z českých stran se k iniciativě nepřipojila.

Na deklaraci, za kterou údajně stojí zakladatel a předseda polské strany PiS Jaroslaw Kaczynski, upozornily mimo jiné servery Euroactiv a Euronews. Většina médií zprávu ignorovala.

Babiš se k výzvě lídrů EU na podporu sexuálních menšin nepřidá. Nevím, proč bych to dělal, říká

Domácí

Euronews nicméně konstatoval, že jde o velký krok ke sjednocení dosud roztříštěné opozice vůči současnému směřování Evropské unie.

Podepsaní kritici volají k návratu k původní myšlence sjednocené Evropy a zdůrazňují, že jde o svazek národních států namísto snahy vytvořit federální blok.

Přestaňte moralizovat

Signatářům deklarace, k níž se připojila mimo jiné polská strana Právo a Spravedlnost, rakouští Svobodní, italská Liga, maďarský Fidesz nebo francouzská Národní fronta, se nelíbí, že Evropská unie národním státům přerostla přes hlavu. Že evropští byrokrati začínají občanům diktovat místo toho, aby jim sloužili.

Signatáři dále kritizují nadměrné moralizování, kterým si evropské instituce vynucují ideologický monopol; jedinou správnou cestu, kterou by se měla EU, potažmo evropská společnost, vyvíjet.

Přičemž tato cesta zahrnuje masovou migraci a stírání kulturní a historické tradice namísto její ochrany.

Na fungování justice si v EU stěžují nejvíc Chorvaté a Slováci

Evropa

Simultánní podpis společné deklarace v několika evropských metropolích je podle signatářů pouhý začátek; první stavební kámen, na němž by chtěla formující se koalice nacionalistických stran stavět další spolupráci.

Ochrana rodin a národů

„Před několika měsíci zahájil francouzský prezident celoevropskou debatu o budoucnosti Evropské unie. Dnes, po měsících příprav, šéf největší polské vládní strany PiS Jaroslaw Kaczynski podepsal deklaraci a vyzval stejně smýšlející, aby se připojili,“ uvedl podle webu strany Fidesz k podpisu deklarace maďarský premiér Viktor Orbán.

„Deklarace je o budoucnosti Evropské unie, obraně národů, rodin a tradičních křesťanských hodnot. Fidesz tohle volání vyslyšel. Chceme, aby se tento společný dokument stal základem kulturní a politické práce. Také chceme přispět k budoucnosti Evropské unie,” dodal Orbán.

Právě on patří k nejvýraznějším kritikům poměrů v Bruselu, přičemž počínání jeho vlády je naopak silně kritizováno a napadáno evropskými institucemi.

Orbán: Nebudou nám jiní říkat, jak máme v Maďarsku žít

Zahraniční

Výsledkem iniciativy by mohla být podle dalšího ze signatářů deklarace, europoslance Gerolfa Annemanse z belgické strany Identita a demokracie, i společná evropská strana nebo uskupení stran. Na to je ale zatím brzy.

„Samozřejmě, že by to mohlo být cílem. To ale teď není na pořadu dne. To není to nejnutnější. Nejdůležitější teď je, že konference o budoucnosti Evropy potřebuje odpovědi na budoucí podobu evropské spolupráce a my musíme sjednotit naše snahy. Společné uskupení je něco na později a je to složitější,“ cituje Annemanse server EuroNews.

Reklama

Výběr článků

Načítám