Hlavní obsah

Na fungování justice si v EU stěžují nejvíc Chorvaté a Slováci

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve čtvrtek zveřejnila každoroční srovnávací přehled Evropské unie (EU) o soudnictví za rok 2021. Důvěra v nezávislost justice spadla proti minulému roku téměř v polovině členských státech. Nejhůře své soudy vnímají občané Chorvatska, Slovenska a Polska. Česká republika se v této kategorii umístila asi v polovině, ale ovládla některé žebříčky digitalizace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V porovnání s loňským rokem spadlo vnímání nezávislosti (justice) ze stran veřejnosti téměř u poloviny členských států a v některých státech zůstává úroveň vnímané nezávislosti mimořádně nízko,” uvádí komise ve zprávě, která se zaměřuje na kvalitu, efektivitu a nezávislost národních soudních systémů.

Česká republika je co do vnímání nezávislosti justice dvanáctá odspodu, tedy zhruba v polovině. Na špici se drží Rakousko a Finsko, naopak nejhůře své soudy vnímají v Chorvatsku, Slovensku a Polsku.

EU: Jmenování polských soudců za komunismu nezpochybňuje jejich nezávislost

Evropa

Největším důvodem obav o nezávislost soudů je podle občanů těchto tří zemí vměšování nebo nátlak politických představitelů či přímo vlády.

Zásah politiků do soudního řízení uvedlo v Chorvatsku jako nejvážnější problém 68,2 procenta dotázaných. Na Slovensku to bylo 52,8 procenta, zhruba obdobný počet lidí si stěžoval také na ekonomické a další tlaky.

Digitalizace soudnictví

Evropská komise se v letošní zprávě zaměřila na digitalizaci justice, která umožňovala soudům fungovat v průběhu pandemie covidu-19 a obecně učinila soudní systém dostupnějším a efektivnějším.

Soud: Kvůli porušení ochrany soukromí mohou zahájit řízení úřady všech zemí EU

Internet a PC

V žebříčku dostupnosti on-line informací je na tom opět nejhůře Chorvatsko, které s digitalizací nijak nepokročilo. Česká republika je v tomto ohledu pátá od konce, jelikož neposkytuje informace lidem, kteří nerozumí česky, nebo lidem se zrakovým postižením. Zpráva také kritizuje absenci počítačových terminálů s internetovým připojením, které by lidé u soudů mohli využít.

Naopak vůbec nejlépe dopadlo Česko v hodnocení procedurálních pravidel, které umožňují využití digitální technologie. Bronzovou příčku obsadilo Česko v hodnocení reálného využití těchto technologických nástrojů soudy i prokuraturou.

Zpráva EU pozitivně hodnotí i elektronickou komunikaci českých soudů a prokuratury, kde oba orgány získaly v této kategorii první místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám