Hlavní obsah

Prohlášení Západu ohledně smrti Navalného jsou zběsilá a nepřijatelná, rozhořčil se Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml považuje prohlášení Západu ohledně smrti Alexeje Navalného za zběsilá a absolutně nepřijatelná, uvedl v pátek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „O příčinách smrti (ruského opozičního politika) zatím nejsou žádné informace,“ poznamenal.

Foto: Pool, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Nevyjádřili se ani lékaři, ani soudní znalci,“ poznamenal podle agentury TASS Peskov.

„Neexistují žádné informace o příčinách smrti. Ale existují všelijaká prohlášení. Jsou naprosto zběsilá, to je zřejmé,“ pokračoval.

„Takové výroky považujeme za absolutně nepřijatelné,“ uvedl. „Jednoduše nepřijatelné,“ zopakoval důrazně v reakci na vyjádření západních představitelů, jimiž se jako červená nit táhne přesvědčení, že za smrt Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin a jeho režim.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u moskevského soudu

Mluvil o tom jak americký prezident Joe Biden, tak nejvyšší představitelé Evropské unie, prezidenti a šéfové vlád unijních zemí či Navalného vdova Julija.

Blíží se den, kdy Putina potrestají, řekla v Mnichově vdova po Navalném. Sklidila ohlušující ovace

Evropa

Na dotaz, jak bude Kreml dál postupovat, Peskov zopakoval, že „všechno už bylo řečeno, bylo to oznámeno prezidentovi a Federální vězeňská služba (FSIN) udělá vše, co bude potřeba udělat“.

Padla také otázka, zda by prezident nemohl převzít kontrolu nad vyšetřováním. Peskov byl v odpovědi velmi stručný: „Nemám vám k tomuto tématu co říci.“

Navalného vdova Julija v pátek prohlásila, že doufá v brzké potrestání Putina a všech ruských špiček podporujících jeho režim

Navalnyj, nejviditelnější představitel ruské opozice, zemřel ve věku 47 let v trestanecké kolonii v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti. List Kommersant uvedl, že zemřel na „krevní sraženinu“.

Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil americký prezident Biden

Evropa

Ruský opozičník byl v minulosti otráven a vinil z toho Putina. Z otravy jej vyléčili v Německu, ale po návratu byl ihned uvězněn. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie IK-3 na Sibiři, známé jako Polarnyj volk (Polární vlk), jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Špičky EU k smrti Navalného: Nebudeme šetřit úsilím, abychom ruský režim pohnali k odpovědnosti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám