Hlavní obsah

Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil americký prezident Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za smrt Alexeje Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil v pátek americký prezident Biden. Smrt ruského opozičníka je dalším důkazem Putinovy brutality, uvedl v Bílém domě.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden během reakce na smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného

Článek

Americký prezident Biden v projevu dále uvedl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý.

„Jako miliony lidí po celém světě doslova nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený,“ řekl. „Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se mu stalo, to je dalším důkazem Putinovy brutality,“ uvedl šéf Bílého domu.

Biden v projevu také hovořil o Navalného odvaze a řekl, že opozičník byl i za mřížemi „silným hlasem pravdy“. Nechtěl říct, zda bude Washington na jeho smrt nějak reagovat, na přímou otázku odpověděl, že vláda „se dívá na celou řadu možností“, pokud jde o protiruská opatření.

Navalnyj zemřel ve věku 47 let v pátek v trestanecké kolonii v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti.

„Dne 16. února se v trestanecké kolonii A. Navalnyj po vycházce cítil špatně a téměř ihned ztratil vědomí. Okamžitě se (k němu) dostavil zdravotnický personál,“ uvádí se ve sdělení vězeňské služby. List Kommersant uvedl, že Navalnyj zemřel na „krevní sraženinu“.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj se účastní pochodu na památku opozičního vůdce Borise Němcova v Moskvě, 29. února 2020. Němcov byl před svou smrtí také významným kritikem Vladimira Putina

Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie IK-3 na Sibiři, známé jako Polarnyj volk (Polární vlk), jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Navalnyj zanechal vzkaz pro případ, že ho zabijí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám