Hlavní obsah

Progresivní Slovensko se dotahuje na Fica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favoritem slovenských předčasných parlamentních voleb, které se konají za dva týdny, je nadále strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, ale dotahuje se na ni mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky. Vyplývá to v průzkumu agentury AKO pro televizi Joj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Fico

Článek

Podle tohoto průzkumu by Ficova strana získala 19,4 procenta hlasů a Šimečkovo hnutí 18,2 procenta. Na třetím místě by skončila strana Hlas-sociální demokracie dalšího bývalého premiéra Petra Pellegriniho se ziskem 15,1 procenta hlasů.

Do parlamentu by se ještě dostala strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka (7,4 %) a těsně také hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče se sedmi procenty.

OLaNO totiž kandiduje jako jediné v koalici se stranami Za lidi a Křesťanská unie, tudíž pro vstup do parlamentu musí získat minimálně sedm procent. Ostatním stranám stačí překročit pětiprocentní hranici.

Parlamentní volby na Slovensku 2023 v kostce

Volby

Se ziskem šesti procenty by se do parlamentu dostala také Slovenská národní strana (SNS), Křesťanskodemokratické hnutí (6 %), hnutí Jsme rodina (5,3 %) a Republika (5,2 %).

Přes 71 procent respondentů se vyjádřilo, že k volbám půjdou. Šestadvacet procent voličů se základním vzděláním deklarovalo, že chce volit Směr, a třicet procent voličů s vysokoškolským vzděláním chce volit PS. Směr by volili především lidé ve věku nad 50 let a PS lidé ve věku od 18 do 49 let.

Voliči v Bratislavském a Košickém kraji preferují PS, mezi obyvateli Trenčínského, Nitranského, Prešovského a Trnavského kraje boduje hlavně Směr.

Předčasné parlamentní volby se konají na Slovensku 30. září. Vládní koalici vedenou OLaNO loni opustila strana SaS a v prosinci 2022 vyslovil parlament menšinové vládě nedůvěru.

Letos v květnu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová úřednickou vládu premiéra Ľudovíra Ódora.

Fico má dva týdny před volbami na Slovensku pohodlný náskok

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám