Hlavní obsah

Přijetí všech uprchlíků by podle Francie bylo vítězstvím Islámského státu

Paříž/Ženeva

Negativně se v úterý vyjádřil k poskytnutí azylu všem běžencům, kteří ze Sýrie a Iráku prchají před Islámský státem (IS), francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Na úvod pařížské mezinárodní konference o obětech etnického a náboženského pronásledování na Blízkém východě prohlásil, že by to bylo pro Evropu chyba, neboť by to znamenalo vítězství islámských radikálů.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Uvedl to v den, kdy francouzské letectvo zahajuje průzkumné lety nad Sýrií, které mají předcházet náletům. [celá zpráva]

„Je to velmi komplikované, ale pokud všichni uprchlíci přijdou do Evropy, pak IS vyhrál,” řekl Fabius. „Cílem (konference) je to, aby Blízký východ zůstal Blízkým východem, což znamená náboženskou různorodost, kde jsou křesťané, jezídi a další,” dodal.

Islámskému státu by se takto podařilo etnicky a nábožensky vyčistit oblast, kterou touží ovládnout.

Francouzský prezident François Hollande na úvod konference, které se účastní asi šest desítek zemí, řekl, že situace je z humanitárního hlediska naléhavá: „Pokud neposkytneme další pomoc zemím, které přijímají (uprchlíky), pokud více nepodpoříme rodiny, které jsou v uprchlických táborech nebo které jsou rozmístěny v sousedních zemích, pak nebudeme mít jen tragédii, ale i exodus.”

Hollande také řekl, že Francie v nadcházejících dvou letech přijme 24 000 běženců z táborů na Blízkém východě, což odpovídá přesně číslům z nových plánovaných kvót.

Experti ale plánované zapojení Francie do bojů označují za opožděné a nedostatečné, stejně jako je malé zapojení Británie, uvedl list Local.fr. Hollande hovořil v pondělí s britským premiérem Davidem Cameronem o posílení akcí proti IS, i když podle odborníků nálety na porážku IS nestačí.

Vlna migrantů stále neslábne

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v pondělí dorazilo jen do Makedonie rekordních 7000 syrských běženců a 30 000 migrantů je na řeckých ostrovech. Proud běženců mířících do bohatších států Evropské unie tak nezpomaluje.

Jen na řeckém ostrově Lesbos, kde je situace opět vyhrocená, je 20 000 běženců. Na ostrově opět došlo k nepokojům. Řecký ministr pro migraci, lékař Jianis Muzalas, označil při pondělní návštěvě situaci na tomto ostrově za mizernou. Tisíce migrantů ze Sýrie, Íránu, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše jsou v hlavním městě ostrova, 27tisícovém Mytilini.

Reklama

Výběr článků

Načítám