Hlavní obsah

ZAOSTALÉ ČESKO: Přepis vozidla za minutu z pohodlí domova? V Estonsku to jde, u nás musíte na úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Estonsku si mohou lidé z pohodlí domova zařídit téměř všechno. Jednou z možností je například i přepis vozidla na jiného majitele, ke kterému lidem stačí pouze počítač nebo mobilní telefon a zhruba minuta času. Novinkám to řekla a celý proces přepisu následně ukázala vedoucí oddělení registru vozidel v Tallinu Jekaterina Buzduganová.

Registr vozidel v Estonsku Video: Novinky

 
Článek

„Celý proces je možný zařídit on-line na našem eService portálu. Je to navíc levnější než osobně, čímž se snažíme lidi nalákat, aby si to zařídili doma a nechodili na úřady,“ řekla Novinkám Buzduganová s tím, že digitálně stojí služba 48 eur (asi 1166 korun), kdežto osobně 61 eur (zhruba 1482 korun).

Úřednice dále uvedla, že více než polovina přepisů vozidel se v Estonsku vyřídí právě digitálně. „Je to opravdu snadné, zvládne to úplně každý,“ začala vysvětlovat běžný proces přepisu v digitálním prostředí estonské dopravní správy Buzduganová.

„Pomocí elektronického dokladu se přihlásíte do on-line systému, který má veškeré informace o vašich vozidlech, a vy vyberete to, které chcete přepsat,“ pokračovala úřednice. V Estonsku se do vládních systémů mohou lidé přihlásit pomocí občanského průkazu s čipem, přes vládní klíč podobný českému Mobilnímu klíči eGovernmentu nebo například skrz bankovní identitu.

ZAOSTALÉ ČESKO

Novinky připravily několikadílný seriál, který srovnává úroveň různých oblastí v Česku a v zahraničí – od digitalizace po infrastrukturu.

„Pod vozidlem je tlačítko pro přepis, na to kliknete a vyberete pomocí osobního čísla nového majitele nebo jeho IČO,“ uvedla s referencí na estonské osobní číslo, které je přiřazeno každému občanovi Estonska již při narození.

V další fázi úřednice vyplnila údaj, kdo za přepis zaplatí, a nastartovala samotný proces přepisu, který v dalším okénku už jen potvrdila.

„Posledním krokem už je jenom to, že vyberu, jak se zainteresované osoby dostanou k dokumentům. Dají se poslat poštou nebo si je mohou vyzvednout osobně na úřadě,“ uvedla Buzduganová. „A to je vše,“ ukončila asi minutu dlouhý proces běžného digitálního přepisu.

V Estonsku existuje ještě druhá digitální možnost, a to tzv. „bezpečný přepis vozidla“, který je úplně stejný jako ten běžný s tím rozdílem, že majitel vozidla do systému nahraje kopii kupní smlouvy, kterou předtím majitel i kupec digitálně podepsali. „To trvá o pár vteřin déle,“ uzavřela šéfka registru vozidel v Tallinu.

U nás to nejde

V České republice ani jedna z těchto možností neexistuje. V současné době si přepis vozidla mohou lidé u nás zařídit pouze fyzicky na pracovišti registru vozidel. „Přepis vozidla si mohou lidé v současné době vyřídit pouze fyzicky,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Podle něj ale určitý posun můžeme čekat už od příštího roku. Nově totiž přepis vozidla půjde nastartovat on-line přes Portál dopravy. Pro dokončení procesu si ale nový majitel stejně bude muset dojít na úřad pro osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz), které v Estonsku lidem pohodlně pošlou pomocí pošty. Bez návštěvy úřadu to tak ani s touto změnou v Česku nepůjde.

Policejní stopka s občankou v ruce

V Estonsku v rámci digitalizace státní správy již roky není povinnost mít u sebe malý technický průkaz nebo řidičský průkaz. „Policii stačí předložit váš občanský nebo řidičský průkaz,“ uvedla Buzduganová.

Podle vedoucí registru vozidel v Tallinu řidiči u sebe nemusí mít ani zelenou kartu. I ta je totiž v Estonsku plně digitální. V případě potřeby je tedy možné vše vyřídit přes mobilní telefon nebo jiné zařízení.

Zelenou kartu v mobilu mohou od roku 2022 používat i řidiči z České republiky. Při zastavení policí ovšem stále musí předložit řidičský průkaz a malý technický průkaz.

To se ale v Česku brzy změní. Od 1. ledna totiž podle ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizace Ivane Bartoše (Piráti) nebude nutné mít u sebe malý technický průkaz.

„Od 1. 1. 2024 přestane platit povinnost mít u sebe malý techničák a od 1. 7. 2024 pak i řidičský průkaz. Místo něj bude stačit občanka,“ napsal Bartoš na síti X.

Jeho tvrzení následně poupravil Filip Medelský z tiskového oddělení ministerstva dopravy, který Novinkám řekl, že řidičský průkaz nebudou muset mít řidiči u sebe taktéž od 1. ledna 2023.

„Pokud si tedy řidičák zapomenete doma, tak se už nic neděje, při případné kontrole se nemáte čeho bát,“ uvedl Medelský.

Elektronizace zdravotnictví se zadrhla, upozornil NKÚ

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám