Hlavní obsah

Elektronizace zdravotnictví se zadrhla, upozornil NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elektronizace zdravotnictví nabírá zpoždění a klíčové oblasti nejsou funkční. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který poukázal na skutečnost, že například stále nefunguje sdílení zdravotnických údajů o pacientech, což komplikuje práci lékařů. Ministerstvo tvrdí, že již podniklo kroky k nápravě.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

NKÚ prověřoval, jak byly v letech 2019 až 2022 využity finance vyčleněné na zvýšení efektivity zdravotnického systému a rozvoj infrastruktury a správy elektronického zdravotnictví.

Kontrola zjistila, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví byl předložen pozdě a bez klíčových oblastí. „(Ministerstvo) vypustilo mj. části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví,“ uvedl NKÚ.

Neexistuje tak spolehlivý systém sdílení dat o pacientech s výjimkou dokumentace sloužící k zajištění výkonu a řízení hygienických a protiepidemických činností.

„Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi,“ upozornila kontrola s tím, že ministerstvo odložilo splnění vytčených cílů až do roku 2026.

NKÚ: Příspěvkové organizace si kupovaly služby, které měly poskytovat samy

Domácí

Ministerstvo připustilo, že návrh zákona o elektronizaci byl předložen v podobě, která měla největší šanci na rychlé přijetí a nyní je připravena novelizace.

„Základním cílem je systémové řešení, tedy ukotvení elektronického zdravotnictví jako organické součásti systému poskytování zdravotních služeb,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám