Hlavní obsah

Před policisty v Budapešti odpálil bombu s hřebíky. Za teror mu potvrdili doživotí

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

László P. (25) z maďarského města Keszthely byl v úterý s definitivní platností odsouzen k doživotnímu trestu za bombový útok v centru Budapešti, rozhodl o tom soud v Budapešti, k němuž se muž odvolal. Rozsudek je pravomocný. O případné propuštění může László P. požádat nejdříve za 30 let.

Foto: Maďarská policie

Pachatel v bílém klobouku přichází na místo činu.

Článek

Proti předchozímu verdiktu se odvolal jak obhájce, který žádal zproštění viny, tak i žalobce, který žádal zpřísnění trestu.

Muž nakonec dostal v podstatě stejný trest jako předtím - doživotí, ale o propuštění nemůže požádat za 25 let, ale až za 30. Budapešťský soud shledal muže vinným z pokusu o vraždu, z teroristického činu a z výroby a použití výbušného systému.

László P. se přiznal, že 24. září 2016 uložil batoh s podomácky vyrobenou výbušninou s hřebíky na bulváru Teréz a zařízení odpálil ve chvíli, kdy kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka.

Při explozi utrpěla vážné zranění hlavy 23letá policistka a 26letý policista byl zraněn na noze. László P. ve své výpovědi uvedl, že chtěl získat zbraně policistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Pumový útok v Budapešti nemají na svědomí džihádisté, tvrdí policie

Na záběrech průmyslových kamer je vidět, jak muž položí batoh na bulváru Teréz a ukryje se do podloubí. Když k místu přichází dvoučlenná policejní hlídka, nálož s hřebíky exploduje a výbuch zraní oba policisty. „Výbušnina s hřebíky mohla způsobit i smrt,“ konstatoval soud.

Pachatel byl zadržen protiteroristickou jednotkou TEK 19. října 2016 ve městě Keszthely, které leží na břehu Balatonu.

Foto: MTI

László P. byl zadržen protiteroristickou jednotkou.

Krátce po útoku náčelník maďarské policie Károly Papp vyzval veřejnost, aby pomohla při pátrání po podezřelém mladíkovi, jehož snímky policie zveřejnila. Za informace vedoucí k dopadení vypsala odměnu ve výši 10 miliónů forintů (asi 790 tisíc korun). Zda byl pachatel dopaden díky této slíbené odměně, není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám