Hlavní obsah

Muž odpálil v Budapešti bombu a zranil dva policisty, dostal doživotí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďar László P. (25), který v září před dvěma lety zranil v Budapešti odpálenou bombou dva policisty, byl ve středu odsouzen k doživotnímu vězení. Rozhodl o tom budapešťský soud, který připustil případné propuštění odsouzeného na svobodu až po odpykání nejméně 25 let z trestu.

Foto: MTI

László P. byl zadržen protiteroristickou jednotkou.

Článek

Muž se k činu přiznal a soud ho shledal vinným z pokusu o vraždu, z výroby a použití výbušného systému a z přípravy teroristického útoku.

László P. uložil batoh s podomácky vyrobenou výbušninou s hřebíky na bulváru Teréz 24. září roku 2016 a odpálil ji ve chvíli, kdy kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka.

Foto: MTI

Pachatel byl zadržen pár dnů po atentátu.

Při explozi utrpěla vážné zranění hlavy 23letá policistka a 26letý policista byl zraněn na noze. „Výbušnina s hřebíky mohla způsobit i smrt,“ konstatoval v závěrečné řeči soudce.

Pachatel byl zadržen protiteroristickou jednotkou TEK 19. října 2016 ve městě Keszthely, které leží na břehu Balatonu.

Krátce po útoku náčelník maďarské policie Károly Papp vyzval veřejnost, aby pomohla při pátrání po podezřelém mladíkovi, jehož snímky policie zveřejnila. Za informace vedoucí k dopadení vypsala odměnu ve výši 10 miliónů forintů (asi 790 tisíc korun).

Zda byl pachatel dopaden díky této slíbené odměně, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám